28.03.24 

ImageБританська компанія Evolve Dynamics зосереджуються на технологічних досягненнях, призначених для протидії потужним можливостям радіоелектронної боротьби (РЕБ) Росії.

Про це йдеться у матеріалі Reuters.

інженери Evolve Dynamics працюють над технологією, яка може допомогти зберегти українські розвідувальні безпілотники в небі навіть після того, як Росія спробує заглушити їх за допомогою електроніки.

Розробляючи альтернативні алгоритми радіозв’язку, вона прагне ускладнити для Росії глушіння сигналу розвідувальних дронів свого виробництва, оскільки обидві сторони посилили розгортання систем РЕБ, які можуть порушувати частоти, що передають команди від пілота до безпілотника.

"Це постійна гра в пінг-понг між супротивниками", - сказав Майк Дьюхірст, виконавчий директор Evolve Dynamics, за оцінками якого за останні два з половиною роки було зроблено 85 модернізацій дронів компанії Sky Mantis.

Завдяки Evolve Dynamics, чиї розвідувальні безпілотники в Україні слідкують за переміщеннями противника, військові частини отримують запчастини та оновлення програмного забезпечення безпосередньо від компанії, що дозволяє їм, де це можливо, самостійно вносити зміни.

"Ми додаємо технологію до існуючих дронів, модифікуємо їх. Це може бути зміна програмного забезпечення, апаратного забезпечення", — сказав Дьюхірст.

Наприклад, минулого місяця військова частина в Україні попросила Evolve Dynamics внести зміни в технологію, щоб зробити її безпечнішою для пілота. Співробітники працювали над тим, як відокремити радіостанцію безпілотника від його керування. Отримавши інструкцію, військова частина мала змогу внести зміни протягом 24 годин після звернення.

Дьюхірст, який щомісяця їздить в Україну, вирішив профінансувати модифікацію після того, як почув, що солдати збираються платити за це самі. Підрозділи дронів в Україні часто оплачують власне обладнання за рахунок приватних коштів або краудфандингу.

Дьюхерст заснував компанію в 2014 році, коли працював з інженерами-програмістами в Києві над стартапом цифрового маркетингу.

Зараз Evolve Dynamics має близько 100 дронів спостереження Sky Mantis, що літають в Україні, що робить її одним із п’яти-десяти значущих британських постачальників дронів в Україну, повідомили в компанії.

Британія пообіцяла витратити 325 мільйонів фунтів стерлінгів (416 мільйонів доларів) на відправку 10 000 дронів в Україну цього року, і Evolve Dynamics сподівається отримати більше замовлень.