12.04.24 

ImageЗа близько два роки роботи пілоти Нацполіції здійснили понад сім тисяч перельотів та евакуювали більше ніж 2,5 тисячі поранених військових.

Про це в Центрі авіазабезпечення національної поліції розповіли "Суспільному".

Гелікоптери Airbus H145 прибули в Україну у жовтні 2020-го. Тоді їх передали в Управління авіації та поліції на воді. З 2021-го і до початку повномасштабного вторгнення ними доправляли до медзакладів "важких" пацієнтів або транспортували людські органи чи кров.

24 лютого 2022-го дев'ять з десяти таких вертольотів перебували на Київщині. Керівництво МВС вирішило виводити борти з-під удару. "25-го лютого з Києва йшло чотири гелікоптери, ще п'ять — з Київської області. Рухалися ми максимально низько, тому що зверху вже була ворожа авіація. Як кажуть у нас, у льотчиків: "бур'ян збирали на лижі". Сховалися в полі, прожили там три дні, вирішили питання з іноземними колегами про те, щоб можна було гелікоптери перекинути за "ленточку". Ціла історія!", - розповідає начальник Центру авіаційного забезпечення Нацполіції Олександр Таран.

Після звільнення Київської області гелікоптери повернули до України й за рішенням Генштабу авіаполіцію долучили до виконання різних задач. "Це не тільки транспортування поранених. Є і доставка лікарів, якщо терміново потрібно прооперувати на місці, і доставка плазми крові", — говорить Таран. 

"Допоки тривають бойові дії, - розповів Олександр Таран, - гелікоптери поліції будуть допомагати рятувати військових. А далі плануємо використовувати їх у поліцейських задачах для перекидання спецпризначенців чи патрулювання".

Фото - Суспільне Новини/Нікіта Галка