07.03.22 

ImageПрокуратура Харківської області провела досудове розслідування щодо затриманого російського пілота, чий літак був збитий над Харковом. 

40-річного льотчика, підполковника, заступника командира одного з авіаційних полків ЗС РФ повідомлено про підозру за фактом посягання на територіальну цілісність та недоторканність України, що призвела до загибелі людей, та за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 3 ст. 110, ч. 2 ст. 438 КК України). 

Досудовим розслідуванням встановлено, що 24 лютого та 3 березня цього року підозрюваний та штурман, виконуючи незаконний наказ командувача армії військово-повітряних сил протиповітряної оборони РФ – генерал-майора, злетіли з аеродрому у м. Воронежі Російської Федерації, незаконно перетнули державний кордон України та завдали авіаудари по м. Ізюм Харківської області. 

Внаслідок незаконних дій загинуло 8 мирних мешканців.

Крім того, 6 березня 2022 року ці ж особи здійснили бомбардування м. Харкова з метою знищення регулярних частин Збройних Сил України. 

Внаслідок вказаних дій у м. Харкові повністю та частково зруйновано багатоповерхові житлові будинки, адмінбудівлі, медичні установи, заклади освіти та гуртожитки. 

Літак був уражений військовослужбовцями ЗС України . Він спалахнув та впав. Після падіння літака підполковника було затримано.

Досудове розслідування проводить слідчий відділ Управління СБ України в Харківській області.