16.04.22 

ImageПовітряні сили Румунії призупинили всі польоти решти літаків МіГ-21 LanceR, починаючи з п’ятниці, 15 квітня 2022 року.

Наказ віддав начальник штабу оборони генерал-майор Даніель Петреску внаслідок великої кількості аварій, зафіксованих у флоті МіГ-21 румунських Повітряних сил, що призвело до "численних втрат та пошкодження або знищення літаків", пише The Aviationist.

Останні інциденти відбулися 2 березня 2022 року, коли LanceR, який вилетів на нічну місію з 57-ї бази ВПС Михаїл Коґелнічану близько 19.50, зник з радарів за кілька хвилин між Гура Добругей і Когелац, на захід від Костанци, у східній частині Румунії, неподалік від Чорного моря. Під час наступної місії SAR вертоліт Puma IAR-330 (румунська версія Aerospatiale SA 330) також розбився в районі Гура Добругей приблизно в 11 км від Михайла Коґелнічану. В результаті інцидентів загинули як МіГ-21, так і екіпаж ІАР-330.

МіГ 21 LanceR - це модернізована версія МіГ-21, розроблена Elbit Systems та Aerostar Bac?u для ВПС Румунії. Перший LanceR здійснив політ у 1996 році. Усього було модернізовано загалом 114 літаків МіГ-21 у трьох версіях: наземна версія (LanceR A), двомісна тренувальна версія з можливостями наземної атаки (LanceR B) і версія переваги в повітрі (LanceR C). Модернізація мала на меті зробити старі літаки часів холодної війни здатними використовувати як східні, так і західні системи озброєння. Однак, незважаючи на модернізацію, МіГ-21 LanceR залишається досить старим літаком, який в основному використовується для виконання завдань QRA (Quick Reaction Alert) у рамках мережі управління НАТО через Об’єднаний центр повітряних операцій у Торрехоні.

За даними ВПС Румунії, під час призупинення польотів літаків МіГ-21 LanceR ВПС Румунії продовжуватимуть виконувати завдання за допомогою своїх літаків F-16 за підтримки літаків союзників, які перебувають у Румунії, оскільки сили НАТО вже були доповнені Eurofighters з Італії, Німеччини та Великобританії, які були переміщені в Чорноморський регіон після посилення напруженості навколо України та подальшого вторгнення Росії.

У той же час, "вжито заходів для прискорення кроків у зв’язку з закупівлею 32 літаків F-16 у Норвегії […] Законопроект про затвердження цього придбання пройшов етап законодавчої прозорості та незабаром буде представлений румунському парламенту", – йдеться в офіційній заяві румунських ВПС.

Після отримання F-16 зі складу Королівських Повітряних сил Норвегії румунські повітряні сили будуть мати три ескадрильї F-16, чого має вистачити на 10 років. Румунія планує експлуатувати F-16 до 2030 року, коли літаки мають бути замінені на F-35: "Три ескадрильї F-16 становитимуть оперативний потенціал для переходу на літак F-35 5-го покоління".