24.04.22 

ImageГенеральна прокуратура та СБУ оголосили підозру російському пілоту СУ-34 Олександру Красноярцеву, якого затримали в Чернігові після збиття літака.

Про це повідомляє пресслужба Офісу генпрокурора України.  

5 березня Збройні сили України над Черніговом збили літак під час бомбардування житлових кварталів, яким керував Красноярцев. Інший льотчик загинув. 

Зазначено, що Олександр Красноярцев здійснював бомбардування на території України, зокрема цивільних об’єктів, авіабомбами "УФЗАБ-500", "УФАБ 250-270", "ФАБ-50".

Його звинувачують у порушенні законів та звичаїв війни поєднаних з умисним вбивством. Пілоту загрожує довічне позбавлення волі.

Красноярцева збили 5 березня над мікрорайоном Забарівка, що на околиці Чернігова, під час його третього вильоту за час війни. З його слів, до цього він вилітав для бомбардування аеропорту у Київській області, а також дороги на південь від Чернігова. Коли його літак підбили з ПЗРК українські військові, він ніс на борту шість 500-кілограмових неконтрольованих авіабомб.

Раніш повідомлялось, що пілот російського СУ-34 Олександр Красноярцев зізнався, що розстріляв цивільного українця.

Красноярцева збили 5 березня над мікрорайоном Забарівка, що на околиці Чернігова, під час його третього вильоту за час війни. З його слів, до цього він вилітав для бомбардування аеропорту у Київській області, а також дороги на південь від Чернігова. Коли його літак підбили з ПЗРК українські військові, він ніс на борту шість 500-кілограмових неконтрольованих авіабомб (ФАБ-500).

Підбитий літак розтрощив приватні будинки. Систему катапультування запустив його штурман Костянтин Криволапа, він загинув при приземленні. Олександр Красноярцев приземлився на дах будинку. За парканом стояли люди, він чув крик: "Росіянине, виходь!", він вирішив тікати та сховатися у сусідньому дворі в сараї.

"За мною побіг чоловік, намагався мене наздогнати. Не знаю, з вилами чи ще чимось. Я застосував зброю. Ті дії, які до автоматизму, що треба відстрілюватися, бігти, ховатися. Такий стан", - заявив окупант. 

За словами Красноярцева, у цивільного чоловіка без зброї він вистрілив кілька разів з пістолета Макарова. Бачив, як той падає. Потім йому повідомили, що чоловік помер.

Джерело ТСН