29.04.22 

ImageКитайська компанія DJI не шифрувала дані про користувачів 

DJI, виробник дронів, стверджував, що сигнали його пристроїв зашифровані і не можуть передаватися третій стороні. Але під натиском фактів визнав, що це не так.

Скандал із китайськими дронами, оснащеними системою AeroScope, спалахнув після того, як стався збій у роботі апаратів. На початку березня з ладу тимчасово вийшли майже всі дрони DJI в Україні, зокрема, на територіях АЕС. Фахівці висловили побоювання, що незахищеність шифрування може бути спрямована проти українських військових, які також використовують ці пристрої.

Китайська компанія відповіла, що у договорі надання послуг є пункт про передачу особистих даних, але у зашифрованому вигляді. Тобто компанія не може ідентифікувати та зберігати інформацію про користувачів, а значить, і передати її нікому теж не в змозі. Також DJI повідомили, що їхні дрони створені виключно для цивільних цілей,

Все це керівництво технологічної компанії повідомилов офіційному листі до глави Мінцифри України Михайла Федорова, який звернувся до керівництва китайської компанії з вимогою припинити співпрацю з росіянами.

Майже через півтора місяці війни стало відомо, що виробник дронів був не зовсім відвертим.

Під натиском фактів, зібраних хактивістом Кевіном Фіністерре, DJI повідомила, що сигнал AeroScope насправді не зашифрований.

Представник компанії Адам Лісберг, який раніше спростовував усі звинувачення у можливості передачі інформації про місцезнаходження дрона та його оператора, визнав свою помилку і повідомив, що його неправильно інформували.

Все той же Фіністерре попросив коментар щодо витоку даних DJI в 2017 році, який став можливим завдяки спеціальному програмному забезпеченню, вбудованому в AeroScope.

На думку хакера, це доводить, що китайська компанія займається збором особистих даних користувачів.

Проте Адам Лісберг заперечує ці звинувачення, повідомивши, що підозрілий код потрібен для таргетованої реклами, і що він при цьому жодного разу не використовувався.

Нагадаємо. Велику кількість дронів від DJI було закуплено для ДПСУ .

В квітні виробник споживчих та комерційних дронів DJI оголосив про призупинення діяльності на території України та Росії. 

Джерело NV