06.05.22 

ImageУкраїна вдячна партнерам за допомогу, яку вже надали, але потребує сучасного озброєння, зокрема, літаків. Ми готові в короткий термін перенавчити своїх пілотів. 

На цьому наголосив під час брифінгу Юрій Ігнат, речник командування Повітряних сил ЗСУ.

"Якщо говорити про Повітряні сили, на сьогодні нам потрібна серйозна техніка, для того, щоб закрити небо над Україною, і зокрема, над атомними станціями. Ми вже говорили, яку техніку саме ми хотіли б отримати, ведуться перемовини. Ми вдячні і за ті комплекси радянського виробництва, які вже надійшли: один комплекс - зі Словаччини, можливо будуть ще комплекси, це Буки, С-300, це радянські літаки, які могли б посилити нашу перевагу в повітрі. Втім, нам потрібна сучасна зброя, тому що ворог сьогодні кількісно та технологічно у небі нас переважає", - сказав Ігнат.

Зокрема, за його словами, якщо говорити про допомогу озброєнням, то йдеться про літаки вищого покоління, які мають потужні радари, потужні ракети, ракети, які мають голівки самонаведення, літаки, які мають системи радіоелектронної боротьби.

"Тому ми розраховуємо, що буде ухвалено позитивне рішення щодо надання Україні винищувачів. Ми говорили про такі винищувачі, як F-15, F-16 певних модифікацій, які наші пілоти зможуть опанувати. Йдеться про опанування їх у польоті, а також навчання на них воювати. Безумовно, це складний процес. Ми до цього готові, у нас є план дій, ми будемо це робити, використовуючи базу партнерів для навчання. Але ми готові в короткі терміни наших пілотів перенавчити, сісти на ці зразки озброєння і протистояти в небі нарівні з російськими технологічними літаками, які дійсно нас переважають - один до шести на сьогодні", - сказав Ігнат.

"Літаки F-15, F-16 - це літаки, які вже були в Україні, були на аеродромах Миргород та Старокостянтинів. Мова йде навіть про 2018 рік, це авіація Національної гвардії штату Каліфорнія, F-15С Eagle. Наші пілоти вже літали на них, проводили ознайомчі польоти. Це літаки приблизно однакового покоління, F-15, F-16 - це літаки тих років, як і МіГ-29 і Су-27, як випуску, так і технологічно. Але F-15, F-16 пройшли серйозну модернізацію в плані озброєння, радарів, навігації, інших систем. Навчитися літати для українського льотчика-професіонала, який має бойовий досвід, не є проблемою. Це питання кількох тижнів - і льотчики будуть прекрасно почуватися в кабіні американського літака", - сказав Ігнат.

За його словами, інше питання — навчитися воювати на них і застосовувати озброєння.

"Це важчий процес. Але наші пілоти готові день і ніч, не шкодуючи сил, вчитися в якомога швидшому темпі. І ми це могли б робити не тільки в Україні. У нас достатньо льотчиків на сьогодні, як тих, хто прийшли із запасу, так і молодих, які вже в небі воюють, а також молодих випускників. Ми можемо відправляти їх на навчання як у США, так і в країни-партнери НАТО, де є техніка, інструктори, тренажери. Це дасть нам можливість перекрити небо самотужки", - зазначив Ігнат.

За його словами, поява в Україні літаків F-15, F-16 дозволить кардинально змінити розклад сил у війні з російським агресором.

Стосовно систем зенітно-ракетних військ на заміну Бук-М1 та С-300, речник зауважив, що Україні був би потрібен такий комплекс як норвезько-американський NASAMS, який у даних умовах війни може ефективно протидіяти російській авіації, а в перспективі - американський зенітно-ракетний комплекс Patriot, який може вражати як літаки, так і ракети.

"Всі засоби озброєння не є щось нове для України. Ми не лише зараз їх розглядаємо як допомогу Україні, ми задовго до війни всі ці речі прописували. Втім величезна вартість і непростий процес переходу на ті зразки озброєння гальмували цей процес", - зазначив речник.

На сьогодні основною силою, яка збиває російські літаки, є зенітно-ракетні комплекси БУК-М1 та С-300.

"Тиждень-два тому ми давали статистику, що була 300-та, ювілейна ціль зенітно-ракетних комплексів наших Повітряних Сил, бо саме вони є основною силою, яка збиває російські літаки. Безумовно, збиваються вони також і переносними зенітно-ракетними комплексами і навіть є випадки, коли з протитанкових ракетних комплексів збито, здається, три вертольоти, і винищувачами. Винищувачами зараз менше збивають, оскільки ворог не вступає в ближні бої. Винищувачі більше в перші дні війни застосовувалися. Тому основа гроза сьогодні для ворожої авіації — це зенітно-ракетні комплекси БУК-М1 та С-300", - сказав Ігнат.

За його словами, нині на озброєнні техніка 1980-х років виробництва, ворог має техніку теж тієї лінійки, але вже модернізовану - це комплекси С-400 , БУК-М1, Бук-М2, БУК-М3, “Панцирі”.

"Ми, на жаль, маємо озброєння, яке отримали ще з радянських часів. Втім, маємо добре підготовлених фахівців, добре підготовлених людей, які сьогодні все-таки за допомогою тієї техніки нищать авіаційну техніку. Їх відданість, патріотизм та самопожертва достойні екранізації, і це дійсно буде описано в книжках з історії", - додав речник командування Повітряних сил ЗСУ.

Джерело Укрінформ