13.05.22 

ImageВнаслідок обстрілів на території Харківського авіазаводу пошкоджені дирекція, вхідне приміщення, управлінський корпус та диспетчерська вежа. Гендиректор підприємства розраховує відновити роботу підприємства після війни.

Добровольці на підприємстві розчищають завали: евакуювали архіви, оргтехніку, обладнання та закрили вікна у частині приміщень. 

До повномасштабного вторгнення Росії завод надавав сервісні послуги та виконував ремонт, у тому числі для іноземних замовників, розповів Суспільному генеральний директор заводу Олександр Кривоконь.

"Ми відремонтували і підняли в небо літак єгипетських ВПС, єгипетський літак Ан-74. І ми зробили таку роботу, яку не робив жоден завод у СРСР", — сказав Кривоконь.

За його словами, завод обрав новий напрям - ремонт літаків, що стоять "під парканом".

"Вони літали, якась проблема, якась аварія і вони стоять. Вони ніколи їх не відновлювали, не було такої практики. У нашому авіабудуванні не було такої практики, щоб брати ці літаки і відновлювати. Завжди вони були донорами", - каже Кривоконь.

25 лютого до Харкова мав прибути ще літак Ан-74 з Єгипту. Дві машини планували відновити у 2022 році, третю — у 2023.

"Наші партнери постійно дзвонять, вони чекають, вони хотіли, щоб ми навіть на сьогодні спробували відновити сервіс в інших країнах. Або Грузія, або ще в якихось країнах, де ми зможемо, щоб ми могли переїхати заводом і почати відновлювати ці літаки. Я їм кажу: "Давайте почекаємо". Я бачу і вірю, що ми переможемо", — каже Кривоконь.

За його словами, завод міг би прийняти єгипетський літак за два місяці за умови, що Росія перестане обстрілювати Харків.

"Це буде відновлення тієї машини, яку ми підняли в небо, вона злетіла, тепер її треба доробити вже тут, її потрібно покрасити, ми ж не могли все обладнання тягнути в Каїр. Якщо ми зараз відженемо війська РФ і я буду розуміти, що в нас не буде сюди прильотів, я почну відновлювати завод", — розраховує Кривоконь.

Джерело Суспільне