17.05.22 

ImageБатарея С-300 у Сирії за останні дні запустила щонайменше одну ракету класу "земля-повітря" по винищувачам F-16 ВПС Ізраїлю.

Цей інцидент є першим відомим випадком відкриття вогню російського С-300 по ізраїльських літаках, які здійснюють нальоти в Сирії, з моменту, як Москва заявила, що оснастила режим Асада цими системами протиповітряної оборони в 2018 році.

Хто саме керує системами С-300 у Сирії, незалежно від їх офіційного статусу, невідомо. Відомо, що Росія контролює, або, принаймні, контролює запуск ракет із "сирійських" батарей С-300 в країні. Як наслідок, ні ці батареї, ні власні системи С-400 і С-300 Росії, розташовані на її військово-морській базі в Тартусі та на авіабазі Хмеймім поблизу Латакії, ніколи не стріляли по ізраїльським винищувачам, принаймні досі.

Ізраїльський канал 13 повідомив 16 травня, що "російські" батареї ЗРК С-300 випустили ракети по ізраїльських літаках після удару по цілях поблизу міста Масіаф на північному заході Сирії минулої п'ятниці. Проте видання описує нібито сирійські системи С-300 як фактично російські, враховуючи прямий контроль Москви над їх використанням.

За стандартною практикою Сили оборони Ізраїлю не коментують удари. У заяві російського центру примирення в Сирії Міністерства оборони Росії йдеться, що 13 травня ізраїльські F-16 випустили 22 ракети по "сирійському науково-дослідному центру" у західному сирійському місті Масіаф і порту Баніяс.

Крім ураження іранської зброї, призначеної для бойовиків у Сирії та Лівані, а також заводів і сховищ зброї в Сирії, ізраїльські удари в Сирії минулого тижня мали на меті знищити входи до підземних об’єктів.

Незважаючи на те, що невідомо, чи належала батарея С-300, яка обстріляла ізраїльські літаки, російським чи сирійським силам, в минулому це не мало значення. Жодна система С-300 у Сирії ніколи не стріляла по літаках ВВС Ізраїля. З 2015 року між ізраїльськими та російськими збройними силами існує механізм розв’язання конфліктів щодо ударів у Сирії. Ізраїль завчасно попереджає Росію про свої місії, і, принаймні донедавна, ЗРК під контролем Росії не вражають винищувачі або їх ракети.

Повідомляють, що цей обстріл пов'язаний зі зміною політики Ізраїлю щодо вторгнення Росії в Україну. Ізраїль почав постачання певної зброї українським збройним силам протягом останніх тижнів. Також минулого місяця ізраїльські чиновники взяли участь у проведеному США саміті щодо військової допомоги Україні на авіабазі Рамштайн у Німеччині.

Росія вперше оголосила, що передає невстановлену кількість С-300 режиму сирійського президента Башара Асада, в 2018 році після інциденту, під час якого сирійські протиповітряні захисники випадково збили один з російських літаків спостереження Іл-20, убивши 15 росіян на борту.

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу, оголошуючи передачу ракети в Сирію, заявив, що система С-300 матиме максимальну дальність дії 124 милі, що відповідає варіанту ПМУ-2 з використанням ракети 48Н6Е3, найсучаснішої експортної версії ракети.

Системи С-300, безумовно, загрожують можливості Ізраїлю отримати доступ до сирійського повітряного простору в будь-який момент часу, але IAF розробили тактику та технології для протидії цим системам. Ці заходи включали навчання в Греції, яка використовує варіанти С-300, і в США. Ізраїль є одним із світових лідерів у сфері радіоелектронної боротьби.

Сирія, яка використовує російські ракети, можливо під командуванням російських офіцерів, щоб збити ізраїльський F-16, загострить ситуацію до нових висот.

Але стрілянина по ізраїльських винищувачах із системи С-300, якщо це дійсно сталося, як повідомлялося, швидше за все, було нагадуванням Ізраїлю, що Росія може значно змінити свою сприятливу ситуацію в сирійському небі, якщо захоче. Враховуючи напруженість навколо України, такий сигнал нікого не повинен дивувати.

Джерело The Drive