22.05.22 

ImageПерший командир полку Азов Андрій Білецький розповів деталі того, як екіпажі гелікоптерів героїчно доставляли підкріплення, озброєння, ліки та інші найнеобхідніші речі захисникам заблокованого російськими окупантами Маріуполя. 

В інтерв'ю Українській правді він заявив, що таких спроб допомоги військовим, які тримали оборону заводу, було більше п’яти, абсолютна більшість із них (окрім двох останніх) були успішними.

"Спочатку все було добре. А під кінець - зрозуміло, що ворог розвивається, дивиться, він розуміє, що в Маріуполь прориваються вертольоти. У цих спробах треба насамперед виділити героїзм і максимальний професіоналізм українських льотчиків", — сказав Білецький.

Перший командир Азову розповів про кілька епізодів героїчного авіапрориву російської блокади, додавши, що такого не можна побачити в жодному фільмі, на кшталт Падіння Чорного яструба. За його словами, подібних операцій ніколи не було в історії людства: американці не дозволяли собі входити на більш як сотню кілометрів у глибоко ешелоновану систему ППО під час патрулювання винищувачів окупантів у повітрі.

Білецький розповів, що ця спецоперація була спланована і проводилася під егідою ГУР Міноборони України, а сам він мав організувати десант. Для посилення оборони міста переправили 72 бійців Азову.

"В останній виліт у гелікоптері погодилися летіти лікарі. Це була медсестра, анестезіолог, два хірурги — загалом п’ять представників медичного персоналу, цивільних. Це люди з міста Дніпро. Я думаю, що раніше чи пізніше можна буде говорити прізвища цих людей. Це справді для мене герої", — наголосив він.

За його словами, летіти було важко всім, але найважче — першому і тим, хто вже знав, що росіяни вирахували трасу польоту і розташували відповідним чином засоби ППО.

"Вони летіли, чітко розуміючи, що вірогідність [загинути] просто величезна. Але вони летіли, бо розуміли, що там помирають наші", — додав перший командир Азова.

Раніше про героїзм українських пілотів розповів президент Володимир Зеленський. За його словами, їх загинуло дуже багато, але вони продовжували літати до Азовсталі, знаючи, що 90% не повертаються.

Також було опубліковано відео за камери Тайри, як гелікоптери сідають у Маріуполі.

Джерело НВ