26.05.22 

ImageПереговори про передачу Україні польських винищувачів МіГ-29 продовжуються, це питання не зняте з повістки дня.

Про це повідомив посол України у Варшаві Андрій Дещиця в інтерв'ю ВВС Україна, пише Лига.

"Питання про передачу зокрема бойових літаків стоїть на повестці дня, і ми потроху це вирішуємо. Спершу було важко повірити, що Польща може передати танки. Але це сталося: спочатку невелика партія, потім велика, потім ще більша, а незабаром уже кілька сотень танків пішли з Польщі до України", – сказавши Дещиця.

Відповідаючи на уточнювальне питання про передачу МіГ-29, Дещиця сказавши: "Переговори продовжуються, ми продовжуємо обговорювати, яким чином і коли їх можна буде використовувати".

За його словами, переговори тривають довго, оскільки до них залучені не лише Україна та Польща, а й США, а також НАТО.

"Виявляється, що всередині НАТО це рішення не так просто ухвалюється. Воно має бути консолідованим, консенсусним. І знайти консенсус серед усіх країн НАТО не так просто. Але треба над цим працювати", – сказав посол.

Дещиця наголосив, що Польща надала Україні велику кількість військового обладнання та техніки, і якщо загальна сума допомоги становить до $4 млрд, то половина цієї допомоги – у вигляді військової техніки, обладнання та спорядження.

Посол також підтвердив передачу Польщею в Україну 25 000 тонн горючого – вантаж має виїхати на цій неділі.

8 березня у Варшаві повідомили, що готові безоплатно перемістити свої винищувачі МіГ-29 на військову базу США "Рамштайн" у Німеччині та передати їх у розпорядження американського уряду для подальшої передачі Україні. Польське уряд звернулося до інших країн НАТО, які мають МіГ-29, чинити так само.

У Пентагоні, однак, заявили, що такі операції "викликають серйозні сумніви" для всього НАТО і це "складне питання".