09.06.22 

ImageГрупа Метінвест Ріната Ахметова та Вадима Новинського передала чергову партію допомоги Головному управлінню розвідки Міністерства оборони України.

Цього разу військові отримали 120 дронів, з яких 20 оснащені тепловізорами й пультами керування. Загальна вартість сучасного обладнання становить 500 тисяч доларів.

Група Метінвест надає потужну підтримку українським захисникам – системно і з перших днів протистояння вторгненню РФ. Наразі розвідники вже отримали тисячі одиниць сучасних бронежилетів та касок, приладів нічного бачення, турнікетів і тактичного спорядження. Цього разу компанія передала 120 дронів Головному управлінню розвідки Міністерства оборони України. 

Надане тактичне приладдя – незамінне під час виконання завдань, адже оператор може управляти безпілотником зі значно віддаленої позиції, не наражаючи себе на пряму небезпеку.

– Дрони – "очі" розвідників на передній лінії. Це дуже легке й мобільне обладнання, котре ворогу складно виявити наявними засобами. Метінвест не просто виділив кошти, а й узяв на себе питання організації, логістики, пошуку, постачання. Це великий шмат роботи, який полегшує завдання для Збройних сил і для української розвідки. Логістичні маршрути відпрацьовані, затягувати й утримувати з якоюсь бюрократичною метою ніхто цю партію не буде, – зазначив Андрій ЮСОВ, представник пресслужби Головного управління розвідки МОУ.

Безпілотні літальні апарати допомагають виявити ціль або місцеперебування ворога та передати точні координати. На жаль, дрони – витратний матеріал: у розвідці середнє життя дрона – це 10-15 вильотів. Тому розвідники потребують їх постійного поповнення.

За допомогою безпілотних літальних апаратів сили ЗСУ та територіальної оборони проводять повітряну розвідку; фіксують і документують військові злочини; шукають мітки, встановлені диверсантами; наводять і коригують вогонь; проводять пошуково-рятувальні операції тощо.

– Якщо раніше військові просили бронежилети чи каски, то тепер просять дрони. Для наших військових не підходять безпілотники з радіусом дії менш як 10 км, тому ми шукаємо БПЛА, котрі можуть літати на більші відстані. Ця партія – дрони Autel, що мають 24-кілометровий радіус дії та висоту польоту до 1 км. Зараз у Європі є певний дефіцит саме цих дронів, тому ми везли їх зі США. Це позиція акціонера Групи Метінвест, Ріната Ахметова, – будь-яким способом допомагати армії. Ми сподіваємось що ці «очі» допоможуть нашим розвідникам вести боротьбу з ворогом на захопленій території, – зауважив Олександр ВОДОВІЗ, керівник проєктного офісу генерального директора Групи Метінвест.

Дрони Autel мають 24-кілометровий радіус дії та висоту польоту до 1 км. Підготовка до роботи займає всього 2 секунди. Якість зображення – 6К.

Слід зауважити, що це вже не перша партія дронів для ГУР – загалом Група Метінвест передала розвідникам приблизно 150 безпілотників. А в цілому на ЗСУ – понад 400 штук.

Нагадаємо, що раніше Метінвест надав ГУР МОУ 1000 комплектів амуніції спецпризначення ізраїльського виробництва. Кожен комплект складався з легкого бронежилета з керамічними плитами, каски й тепловізора, що має кріплення до каски. Вартість такого спорядження – $2,5 млн.