20.06.22 

Фото: Дмитро МуравськийФото: Дмитро МуравськийСьогодні льотчикам авіації Повітряних Сил ЗСУ інколи вдається перехоплювати вже ракети рашистів у повітрі. 

Використання крилатих ракет проти цивільної інфраструктури, руйнування будинків, залізничних колій, заводів — типовий почерк російських окупантів. Вони в цьому наслідують своїх попередників — нацистів гітлера. У червні 1944 році нацисти почали бомбардування Лондона та інших міст Великої Британії крилатими ракетами «Фау-1» (V-1 (Vergeltungswaffe Eins). Тоді ж уперше британські льотчики-винищувачі Королівських ВПС почали знищувати їх у повітрі.

…Тієї ночі крилаті ракети летіли з акваторії Каспійського моря. Їхній пуск зі стратегічного бомбардувальника рф був зафіксований, напрямок польоту визначений і сирени повітряної тривоги одночасно завили по багатьох областях України.

Для льотчиків однієї з бригад ПС ЗСУ цей запуск означав виліт на перехоплення.

Чергова зміна перебувала на одному з оперативних аеродромів. Почувши команду, пілоти злетіли парою.

Відразу увімкнули РЛС-ки. У літаку їх дві: одна — це радіолокаційний прицільний комплекс, що реагує на об’єкти, друга — квантова оптико-локаційна станція, що реагує на тепловий шлейф.

Наші літаки озброєні ракетами з напівактивними головками самонаведення, які суттєво поступаються за своїми характеристиками сучасним аналогам НАТО, та й ракетам російських окупантів.

Оскільки ворожа крилата ракета зазвичай йде на дуже малій висоті та має малу відбивальну поверхню, то лише за допомогою РЛС виявити її надзвичайно важко, тим більше на тлі землі.

Але з огляду на те, що ракети «Калібр», Х-101, Х-59 і Х-555 оснащені звичайними реактивними двоконтурними двигунами, вони залишають у повітрі тепловий слід.

Льотчик бачить цей слід за допомогою квантової оптико-локаційної станції та атакує ракетами класу «повітря-повітря».

- У перші дні широкомасштабного вторгнення ми ці «Калібри» та крилаті ракети класу "Х" навіть чули, коли вони над нашим аеродромом йшли  звук їхнього двигуна дуже нагадує звук навчального літака L-39, на якому я колись вчився, - розповів один із льотчиків.

З початку війни ВКС росії завдавали ударів по об’єктах України ракетами Х-555 та Х-101 (дальність їхнього пуску 2 тис. км та 5,5 тис. км зі стратегічних літаків Ту-95МС та Ту-160).

Але запаси цих ракет стали потроху вичерпуватися, а головне — вони дуже дорогі. Їхнє застосування зі стратегічних літаків теж затратне. Тому з початку квітня рашисти почали застосовувати крилаті ракети Х-59МК2 із літаків оперативно-тактичної авіації.

Як розповів офіцер-інструктор, на початку війни провели заняття, розповіли та показали на тренажерах, що треба враховувати під час перехоплення крилатих ракет. Результати не забарилися — буквально за кілька днів нашим пілотам вдалося перехопити одну з них і знищити.

Джерело АрміяInform   Автор: Олександр Шульман