26.06.22 

ImageПілот вертольота Мі-8, який був одним з учасників воєнної операції, розповів про те, як доставляв вантаж на "Азовсталь". 

Один з тих, хто наважився долучитися до прориву авіаблокади Маріуполя, дав інтерв'ю Володимиру Васильєву.

"Всі розуміли завдання та ризик, але знали і те, для чого це робиться – там були люди, яким були потрібні ліки і які не мали можливості отримати елементарну допомогу. Допомоги потребували сотні людей. Маршрут – приблизно 160 кілометрів, і більша його частина – над територією, яка була зайнята ворогом. На зворотньому шляху були випадки, коли ворог атакував вертольоти. Летіли вночі, на надзвичайно низьких висотах в окулярах нічного бачення. Там був підготовлений майданчик – ми максимально швидко намагалися розвантажитися і завантажитися", – розповів пілот.

Одного разу вертоліт пілота підбила ворожа ракета, але вона, на щастя, не здетонувала.

"Все тривало близько десяти хвилин. Після зльоту, хвилини через три, ми потрапили в засідку. Вертоліт обстріляли. Тоді не знали чим, але пізніше з'ясували - ракета ПЗРК влучила в лівий двигун. Нам пощастило – вона не здетонувала. Двигун просто вимкнувся. Це сталося на максимальній швидкості і на висоті близько трьох метрів над землею нас намагалися добити зенітними установками, ми маневрували, випускали пастки і в якийсь момент я подумав, що ми горимо і треба сідати. На борту було 20 поранених. Проте вирішив летіти, тому що ззаду стріляють", – розказав Євген.

Нагадаємо. Раніше Генеральний штаб ЗСУ оприлюднив інтерв`ю з пілотом, який здійснював польоти для доставки вантажу та евакуації поранених з "Азовсталі" .

 

Джерело unian