28.07.22 

ImageКонтррозвідники СБУ продемонстрували, як на передовій використовують безпілотний комплекс стандарту НАТО Fly Eye. 

З його допомогою військові ефективно досліджують тил супротивника. Зібрані розвіддані про виявлені скупчення живої сили та техніки ворога передають іншим підрозділам онлайн.

На відео Міністерства оборони України  робота групи спецпризначенців та інтерв’ю з контррозвідниками.

Перед тим, як розпочати роботу з безпілотним комплексом Fly Eye, контррозвідники СБУ обирають місцевість для його запуску та добре маскуються. Кажуть, безпека підрозділу понад усе: «Неможливо виявити ворога з повітря, а також провести засоби маскування. Якщо ворог нас шукатиме, йому це буде дуже важко зробити. Переважно ворог застосовує авіацію. Орлан 30 має радіотехнічний ретранслятор, за допомогою якого він теоретично може виявляти місцезнаходження наземних станцій. 

Після того, як підрозділ вибере необхідну місцевість та замаскується, розпочинається підготовка до запуску комплексу на Запорізькому напрямку. Вона триває 30 хвилин.

 «Сьогоднішнє завдання. Ми маємо попередні цілі, дані про які були отримані за допомогою інших видів розвідки. І ми летимо в район для підтвердження або спростування їхнього місця знаходження там. Відповідно, надалі штаби прийматимуть рішення, що робити з цією метою», – пояснює військовий контррозвідник. 

За допомогою безпілотного комплексу натовського зразка Fly Eye контррозвідники СБУ виявляють командні пункти, системи ППО противника та склади з боєприпасами. Ефективно застосовують і під час коригування роботи далекобійної артилерії. Усі зібрані розвіддані передають українським артилеристам у режимі реального часу.

Нагадаємо. В грудні 2017 Міністр оборони України Степан Полторак підписав наказ про озброєння Збройних Сил України польського безпілотника Fly Eye. 

Конструкція безпілотника не відрізняється особливою складністю. Цей апарат має пряме крило з розмахом 3,6 м-коду, до якого кріпиться фюзеляж характерної форми. БПЛА оснащений електричним двигуном. У центральному відсіку фюзеляжу розміщено необхідне здійснення розвідки устаткування. Fly Eye має довжину 1,9 м, його злітна вага становить 11 кг, тоді як на корисне навантаження припадає 4 кг. Силова установка дозволяє апарату розвивати швидкість до 160 км/год та підніматися на висоту до 4 км. Тривалість польоту в залежності від різних факторів – у межах двох-трьох годин.