25.11.22 

ImageГоловне управління розвідки Міністерства оборони України провело космічну радіолокаційну розвідку близько 150 районів розташування російських військ як на тимчасово окупованих територіях, так і на території самої Росії та її союзників.

Розвідка проведена за допомогою супутника ICEYE, а також контрактного доступу до бази даних мережі SAR-супутників, розповіли в ГУР МО.

Загалом вдалося виявити та підтвердити розміщення близько 2600 одиниць військової техніки. Мова йде про танки, самохідні артилерійські установки, бойові броньовані машини, вертольоти, оперативно-тактичні ракетні комплекси "Іскандер", зенітно-ракетні комплекси "С-300", самохідні зенітні ракетно-гарматні комплекси "Панцир-С1", ворожі радіолокаційні станції, понтонні переправи, катери та намети у місцях розташування підрозділів ворога.

"Отримані за допомогою супутника дані дозволили ефективно визначати приховане розміщення ворога у лісових насадженнях, за будь-якої погоди та вночі. Окрім цього, проводити виявлення антенних систем та позицій засобів ППО для подальшого нанесення вогневого ураження", - повідомили  на сторінці фейсбук ГУР.

ICEYE - що відомо про супутник

18 липня волонтер Сергій Притула оголосив про придбання річної "підписки" на дані супутників фінської компанії ICEYE для Збройних сил України. Кошти були зібрані на "Байрактари" для ЗСУ. Але турецька компанія передала БПЛА безкоштовно, тож на ці кошти закупили повний пакет послуг з доступу до космічного супутника. Супутник ICEYE працює за технологією SAR, це — радарний тип супутника. Він не фотографує, а відправляє сигнал на поверхню Землі і ніби її "підсвічує" власними радіохвилями. Тому він може бачити вночі, через хмари, дощ, туман, задимленість.