04.04.23 

ImageУкраїнські льотчики продемонстрували чудовий рівень знань і умінь під час оцінювання навичок у США, за оцінками іноземних інструкторів, на їхню підготовку може знадобитись набагато менше часу, ніж вважали раніше.

Якщо раніше говорили про мінімальних пів року підготовки, то після перевірки на авіаційних симуляторах 162-го винищувального крила ВПС США вердикт: зможуть швидше, - повідомив керівник одного зі структурних підрозділів Командування Повітряних Сил полковник Володимир Логачов.

Полковник Логачов пояснив, що процес переговорів щодо передачі сучасних літаків є непростим і триває чи не з початку широкомасштабного вторгнення, адже вартість бойового літака разом з озброєнням вимірюється сотнями мільйонів доларів.

"Варто розуміти, аби льотчики змогли пересісти на сучасні бойові літаки, потрібно виконати цілий комплекс заходів: навчити пілотів, фахівців інженерно-авіаційної служби, підготувати інфраструктуру. Тому ми просимо почати з підготовки льотного складу, щоб після того, як нарешті отримаємо літаки, не втрачати на це час.

Зі свого боку ми також робимо певні кроки. Зараз пілоти активно вдосконалюють свою англійську. Спочатку тут, в Україні, на базах наших університетів. Далі відправляємо їх до країн-партнерів — Польщі, Литви, Латвії, Румунії, Канади. Крім того, є відібрані групи пілотів, котрі бездоганно володіють англійською, й дехто з них уже пройшов атестацію в США.

З перших днів війни ми зв’язались із представниками королівських ВПС, які взяли нас «під шевство». Вони допомогли нам організувати первинні тактичні курси з планування повітряних місій, попередню тренажну підготовку на літаки F-16, організували відправлення перших двох пілотів на атестацію в США, яку, до речі, наші льотчики пройшли більш ніж успішно," - розповів він.

Раніш повідолялось, що два українських пілота проходять ознайомлення у США із американськими фахівцями. Це дозволить оцінити рівень знань та умінь українських авіаторів, "які можуть бути потенційно залучені до майбутнього навчання" у США.