07.04.23 

ImageМіністр оборони Словаччини Надь заявив, що російські фахівці могли навмисно пошкодити словацькі винищувачі МіГ-29, які передали Україні. 

Російські техніки, можливо, навмисно саботували експлуатацію винищувачів МіГ-29 радянського виробництва, які належать словацькій армії, - заявив міністр оборони Ярослав Надь. 

Про це повідомляє Euractiv

Винищувачі Міг-29 — двомоторні літаки радянського виробництва, які перебували на озброєнні словацької армії внаслідок розколу Чехословаччини в 1993 році. Нещодавно їх передали Україні.  Словацька армія їх не використовувала з серпня 2022 року.

"Вони вміли літати, але це не означає, що вони також були здатні до бою. Українці приїхали до Словаччини за тиждень до відльоту, привезли запчастини та оглянули літаки", – пояснив Надь після того, як опозиція на чолі з партією Smer-SD колишнього прем’єр-міністра Роберта Фіцо різко розкритикувала уряд за відмову від цінних літаків.

Несправності могли бути навмисно спричинені російськими техніками, які до минулого року були присутні на авіабазі Сляч у Словаччині, припустив Надь.

"Навіть поліція розслідувала це за нашими підозрами. У двигунах літака були деталі, до яких мали доступ словацькі техніки, а також були деталі, до яких мали доступ лише російські техніки. Дефекти з’явилися лише в тих частинах, до яких мали доступ росіяни", – сказав Надь.

Хоча розслідування не довело наміру, Міноборони "відчуло втрату довіри до російських техніків у Слячі, оскільки помилки продовжували з’являтися там, куди тільки вони могли дістатися", - додав міністр.

Словацький генерал-лейтенант Любомир Свобода, колишній високопоставлений пілот, також припустив, що росіяни навмисно пошкодили літаки.

"Ми взяли від них двигун, який мав працювати 350 годин. І врешті-решт він налітав лише 70 годин. Що ми можемо зробити з цього? Можливо, було погане виконання, назвемо це так. Не знаю", – сказав Свобода .

У посольстві Росії в Словаччині заявили, що постачання Словаччиною винищувачів Україні призвело до "непередбачуваної та небезпечної ескалації конфлікту, за яку відповідатимуть ініціатори прийнятих рішень".