26.04.23 

ImageДержавний музей авіації ім О.К. Антонова повідомив, що встановив відповідального у знищенні МіГ-17 у школі.

"Ми написали запити у всі відповідні органи, провели багато розмов телефоном і встановили відповідального за цю подію. Демонтаж став можливим за подгодження з Управлінням освіти Печерського району міста Києва. Нам було повідомлено, що пам'ятник перебував у небезпечному технічному стані і надходило багато звернень від батьків учнів школи №5 та різного рівня депутатів з вимогою демонтажу. Також, нам було нагадано про закон щодо декомунізації. 

До ДМА звернень з пропозицією на передачу не було, тому що 2018(!) році таке звернення відбулось і Музей тоді погодився його прийняти за умови здійснення демонтажу та перевезення силами адміністрації району чи міста (на той час в ДМА було інше керівництво). Але цього не сталось. 

Оскільки літак-пам'ятник був “нічий”, тобто в жодної структури він на балансі не перебував, дозвіл на демонтаж був наданий комерційній структурі, яка займається утилізацією металобрухту.

Таким чином, законних підстав для перегляду або опротестування цього рішення не існує. Нам дуже шкода, що бажання якнайшвидше та малим коштом вирішити питання літака-пам'ятника МіГ-17, не дозволило відповідальним особам у РДА допомогти нам в збереженні історії авіації України". 

Завдяки розголосу у ЗМІ про музей авіації дізнались представники однієї з територіальних громад України, і звернулись з пропозицією передати музею 3 літаки-пам'ятники(МіГ-21, МіГ-23 та Су-7). Наразі фахівці вивчають технічні питання та планують відрядження для обстеження стану майбутніх експонатів. 

"Будемо тримати в курсі подій наших шанувальників щодо цього проекту", - зазначили музейники.