02.05.23 

Image28 квітня 2023 р. в м. Києві, в конференц-залі ПрАТ "ЕЛМІЗ", відбулися Загальні збори учасників Асоціації "Космос".

В роботі зборів взяли участь представники органів державної влади, партнери Асоціації, закордонні представники Асоціації, члени Ради Асоціації та члени Експертної ради Асоціації.

Своїх представників для участі у Загальних зборах направили: Верховна Рада України, Міністерство стратегічних галузей промисловості, Державне космічне агентство України, Міністерство економіки України, Міністерство освіти і науки, Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів, Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру.

З привітальними промовами перед учасниками зборів виступили: заступник голови Комітету з питань економічного розвитку Верховної ради України, народний депутат України Дмитро Кисилевський; в.о. Голови Державного космічного агентства України Володимир Міхеєв, заступник директора Департаменту формування політики авіаційної та космічної галузі Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості Олена Харитонова.

Плідної конструктивної роботи, нових напрацювань та здобутків всім учасникам Загальних зборів Асоціації "Космос" побажали партнери-машинобудівники: Асоціація підприємств авіапромисловості України "Укравіапром" та Асоціація суднобудівників України "Укрсудпром", а також Рада з космічних досліджень НАН України.

Голова Ради Асоціації В.В. Васильєв доповів про виконання у 2022 р. Плану роботи Асоціації. В минулому році, в умовах воєнного стану, керівництво Асоціації зосередило увагу на розвитку діяльності в секторах оборони та безпеки, аналізу поточної космічної діяльності за напрямами освіти, наукових досліджень, промислового виробництва та надання послуг в космічній сфері; організації освітнього курсу з космічної діяльності, підготовки пропозицій щодо розвитку космічної галузі в повоєнний період.

В обговоренні доповіді та Плану роботи на 2023 рік взяли участь: заступник голови Ради Асоціації В.В Тафтай, Генеральний конструктор ТОВ "Сайенс енд Спейс" О.С. Левенко, директор Інституту космічних досліджень НАН України – ДКА України О.П. Федоров, Голова Ради з космічних досліджень НАН України Я.С. Яцків, голова Експертної ради Асоціації "Космос" А.С. Довгополий, заступник директора ТОВ "Компанія ТВІС" Олексій Доманський, директор ТОВ "Елнав" Андрій Менько, генеральний директор Національного центру аерокосмічної освіти молоді ім. О.М. Макарова Олексій Кулик, директор Національного музею космонавтики ім. С.П. Корольова І.Д. Дячук.

Учасники зборів затвердили звіт Ревізора щодо фінансово-господарської діяльності Асоціації "Космос" у 2022 році та Порядок сплати внесків учасників у 2023 році. Раді Асоціації доручено опрацювати надані пропозиції та затвердити своїм рішенням План роботи Асоціації на 2023 рік та річний бюджет Асоціації.

Стратегічним напрямом діяльності Асоціації «Космос» на поточний рік визначено сприяння об`єднанню зусиль відповідних державних органів та учасників космічної діяльності академічного, університетського та науково-виробничого секторів щодо оцінки поточного стану космічної діяльності України, вирішення проблемних питань у космічній сфері, прийняття Загальнодержавної космічної програми України, розвитку космічних послуг в секторах економіки та безпеки, розширення міжнародній співпраці, сприяння нашій Перемозі та першочерговим заходам у повоєнний період.