23.06.23 

ImageЗасновник турецької оборонної компанії Baykar Халюк Байрактар, яка виробляє безпілотники Bayraktar TB2, розповів про хід будівництва заводу в Україні.

Про деталі будівництва Халюк Байрактар розповів в інтерв’ю журналістам DefenceNews на виставці Парижського авіасалону, пише Мілітарний.

Байрактар повідомив журналістам, що будівельні роботи заводу дочірньої компанії Baykar - LLC Avia Ventures - просуваються за планом, згідно із запланованим графіком відкриття у 2025 році.

"Значна частина підготовчої роботи вже виконується, і очікується, що в липні об’єкт буде підключений до енергомережі", – сказав він.

"Компанія Avia Ventures була зареєстрована в Києві в 2019 році і на початку минулого року отримала ліцензію на імпорт та експорт продукції військового призначення. Це одна з перших і поки що єдиних компаній в країні, яка має іноземного засновника у своїй структурі та ліцензію на оборонні системи", - додав він.

Видання Defence News отримало ексклюзивний доступ до документа, метою якого є сприяння прямим інвестиціям у відповідну сферу та створення сприятливих умов для трансферу технологій і використання продукції. Він передбачає, зокрема, спеціальні податкові та митні пільги для турецьких інвесторів в аерокосмічний сектор України до січня 2035 року.

Через свою дочірню компанію Baykar продовжує інвестувати в Україну, будуючи дослідницький центр і центр передового виробництва, що передбачає передачу технологій для локалізації виробництва безпілотників компанії.

"Ми отримали відповідні ліцензійні дозволи від Туреччини на повне виробництво безпілотників Baykar TB2 і Akinci в Україні", - сказав Байкар. Запланований загальний обсяг інвестицій компанії у будівництво цих об’єктів становить 95,5 мільйонів доларів.

Нагадаємо, 13 грудня Верховна Рада ратифікувала угоду з Туреччиною про співпрацю у сфері високих технологій, що передбачає будівництво заводу Bayraktar в Україні. Площа підприємства становитиме понад 30 тисяч квадратних метрів, а для роботи наймуть понад 300 українських інженерів і техніків.

У жовтні Халюк Байрактар заявив, що плани створення заводу просуваються, попри деякі перешкоди, які виникли через війну Росії проти України.