28.06.23 

ImageНа зборах трудового колективу ЛА НАУ підтримали клопотання щодо надання академії статусу юридичної особи

Резолюція Конференції трудового колективу Льотної академії Національного авіаційного університету від 28 червня 2023 року

Заснований в 1951 році унікальний авіаційний заклад освіти – Льотна академія НАУ сьогодні переживає одразу декілька гострих криз: економічну, соціальну та організаційну, що вкрай ускладнює її діяльність та ставить під загрозу саме існування закладу, який за багаторічну історію підготував понад 118 тисяч авіаційних фахівців із 80 країн світу та може стати стартовим майданчиком для відновлення і розвитку авіації після перемоги України у війні.

Об’єктивні причини (обмежені можливості діяльності в умовах воєнного часу, потужні удари по авіаційній галузі, пов’язані спочатку з пандемією, а тепер - повномасштабним вторгненням агресора) поглиблюються рядом суб’єктивних причин, серед яких: невідповідність статусу академії вимогам чинного законодавства, неефективний зовнішній менеджмент, непрозорість та несамостійність в прийнятті управлінських рішень, у сукупності поставили академію на межу виживання.

Статус Льотної академії Національного авіаційного університету як відокремленого структурного підрозділу (філії) Національного авіаційного університету суперечить чинному законодавству у галузі освіти, зокрема пп. 3, 9 ст. 33 Закону України «Про вищу освіту», за яким академія не може бути територіально відокремленим структурним підрозділом іншого закладу вищої освіти. Цей факт серед інших був зафіксований у звіті про результати аудиту, затвердженому Рахунковою Палатою України 24 листопада 2015 року. За змістом освітньої та наукової діяльності та кадровим потенціалом Льотна академія Національного авіаційного університету повністю відповідає статусу академії як типу закладу вищої освіти. Саме в такому статусі наш заклад із назвою Державна льотна академія України існував з 1993 по 2011 роки, до включення у структуру Національного авіаційного університету.

Для усунення вищезазначених невідповідностей у 2018 році Конференцією трудового колективу Льотної академії Національного авіаційного університету було прийнято рішення про надання академії статусу юридичної особи, а Вчена рада НАУ підтримала таке рішення, проте воно так і не було реалізовано.

Натомість з 2018 року почала поглиблюватись організаційна криза та криза менеджменту. За останні 5 років в академії змінилися 6 очільників закладу, причому своє керівництво більший період часу вони здійснювали і здійснюють у статусі призначених ректором НАУ «виконуючих обов’язків начальника/директора», що значно ускладнює визначення стратегії розвитку та послідовної політики закладу, унеможливлює укладання тривалої співпраці, створює імідж ненадійного партнера. За період керівництва різних «в.о.» по кілька разів на рік змінювалась структура академії. В останні три роки спостерігається значна плинність кадрів, особливо у вищому менеджменті академії. Криза управління негативно позначилась і на фінансовому становищі академії. Втручання в економічні процеси і непрозорий менеджмент з боку Національного авіаційного університету призвів до значних прямих втрат та втрачених економічних можливостей. Відсутність статусу юридичної особи створює перепони до укладання прямих договорів з іноземними партнерами, участі у грантових програмах. Тоді як можливість участі у грантових програмах НАУ носить для співробітників та курсантів академії декларативний характер.

Відсутність ефективного реагування на фінансові проблеми академії, питання заборгованості заробітної плати, нехтування, або спотворення рішень Вченої ради академії, перешкоджання процедурам сертифікації Льотної академії НАУ в якості затвердженої навчальної організації з підготовки авіаційного персоналу тощо, значно ускладнює діяльність нашого закладу та знижує мотивацію співробітників.

Щире прагнення зберегти для держави наявну унікальну авіаційну інфраструктуру закладу вищої освіти, особливо під час війни, приведення статусу академії до норм чинного законодавства, запровадження ефективного менеджменту прямої співпраці з партнерами та відновлення самостійності єдиного в Україні закладу освіти, що містить у своєму складі цілісний навчально-науково-промисловий комплекс із авіаційно-технічною базою, аеродромами та тренажерами, спонукає до прийняття важливого рішення, яке зараз є як ніколи своєчасним. Адже академія, що готує фахівців цивільної авіації, має всю необхідну інфраструктуру та кадровий потенціал, щоб готувати фахівців і для Державної авіації України. Саме тому ефективне управління та державницька позиція керівництва та колективу є беззаперечною в умовах збройної агресії проти нашої країни.

Враховуючи вищевикладене Конференція трудового колективу Льотної академії Національного авіаційного університету на підставі результатів таємного голосування («ЗА» - 96,6%) прийняла рішення:

КЛОПОТАТИ перед Національним авіаційним університетом та Міністерством освіти і науки України про надання Льотній академії Національного авіаційного університету статусу державної юридичної особи шляхом виділення з структури Національного авіаційного університету із збереженням цілісного майнового комплексу, що знаходиться на балансі у Льотної академії Національного авіаційного університету станом на 28 червня 2023 року.

ЗВЕРНУТИСЯ щодо підтримки рішення Конференції трудового колективу Льотної академії Національного авіаційного університету від 28 червня 2023 року до Офісу Президента України, до Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, до Комітету Верховної Ради України з питань транспорту та інфраструктури, до депутатів-мажоритарників, які представляють Кіровоградську область у Верховній Раді України, до голови Кіровоградської обласної військової адміністрації, до голови Кіровоградської обласної ради та до Державної авіаційної служби України.

РОЗМІСТИТИ текст резолюції на офіційних інформаційних ресурсах академії не пізніше 28 червня 2023 року.

Резолюція прийнята на Конференції трудового колективу Льотної академії Національного авіаційного університету (протокол від 28.06.2023 року № 2)

Голова Конференції Сергій ЛІСЕВИЧ

Секретар Конференції Людмила ГЕРАСИМЕНКО