03.07.23 

ImageЗакопані уламки восьми британських винищувачів Hurricane часів Другої світової війни виявили у лісі під Києвом.

Про це повідомили BBC.

Літаки знайшли під час додаткової перевірки місцевості металошукачами після того, як сапери розмінували стару бомбу, що не розірвалася. Зараз на місці знахідки ведуть розкопки, історики сподіваються зібрати з уламків один або навіть кілька літаків для дослідження та музею.

Британські винищувачі Hurricane вирушали до Радянського Союзу як військова допомога у межах американської програми ленд-лізу. У період з 1941 до 1944 року до СРСР було відправлено близько 3000 Hurricane. Більшість із них або втрачені в бою, або розібрані на запчастини.

Винищувачі, що залишилися після війни, були цілеспрямовано знищені за наказом радянського командування, щоб зменшити борг СРСР за ленд-лізом – СРСР зобов'язаний був заплатити за будь-яку безоплатно передану військову техніку, яка не була знищена в бою.

Судячи з наявних даних, знайдені під Києвом вісім Hurricane були саме з цієї категорії – з них зняли обладнання, озброєння та металеві частини, а потім розбили та скинули у яр.

"Харрікейни" – символ британської допомоги у роки Другої світової війни", – говорить Валерій Романенко, керівник дослідницького відділу Національного музею авіації України. Він підкреслив, що Велика Британія і зараз є одним з найбільших постачальників військової допомоги Україні.

Вважається, що сьогодні у світі існують лише 14 відреставрованих та придатних до польоту винищувачів Hurricane.

Джерело Ліга