11.07.23 

ImageCтаном на 5 липня у системі "Прозорро" були опубліковані дані про закупівлі різних дронів для фронту на 893 млн грн.

У травні було відомо про закупівлі дронів на 554 млн грн., пише видання "Наші гроші". Тобто за два місяці військові та різні установи витратили на придбання дронів 340 мільйонів. Це свідчить про те, що потреба у дронах не зменшується і їх продовжують купувати високими темпами.

Image

Найпопулярнішими дронами були і залишаються DJI Mavic 3 різних модифікацій. «Наші гроші» проаналізували найбільші закупівлі розміром більше 1 млн грн, на які припадає близько 70% всіх закупівель дронів. У цих великих закупівлях на «мавіки» припадає  1960 штук на 310 млн грн з загального обсягу 2825 дронів на 525 млн грн.

Ці закупівлі свідчать про потребу ЗСУ у дронах, які міністр оборони Олексій Резніков назвав «весільними». А його заступник Віталій Дейнега без жодних доказів заявив, що Міноборони їх не купує аби «не попсувати стосунки зі Штатами».

Всього закупівлі дронів за час вторгнення через "Прозорро" зробили 270 замовників. Однак майже половину з них провели лише два організатори: КП "Інфо-рада-Дніпро" з вертикалі Бориса Філатова (268 млн грн) та виконком мерії Кривого Рогу Юрія Вілкула. Також у топ-10 замовників ввійшли мерії Житомира, Коломиї, Лисичанська та Луцька. Всі решта регіональних органів влади, які розпоряджаються великими місцевими бюджетами, воліють не проводити закупівлі дронів через "Прозорро".