01.08.23 

ImageСША все ще чекають, поки європейські чиновники нададуть остаточний план підготовки українських пілотів на винищувачах F-16, який США повинні будуть схвалити, перш ніж програма може фактично розпочатися

Про це CNN повідомили офіційні особи, знайомі з питанням.

Навчання мають розпочатися цього місяця, про що публічно заявив президент України Володимир Зеленський та європейські чиновники. Але через два місяці після того, як президент Джо Байден оголосив про підтримку США у підготовці українських пілотів на F-16, залишилося вирішити низку важливих деталей.

США все ще повинні схвалити передачу спеціального обладнання та матеріалів F-16, включаючи тренажери та навчальні посібники. Але офіційні особи повідомили CNN, що адміністрація Байдена ще не отримала від європейців остаточного плану підготовки, тобто США поки що нема чого підписувати.

Також досі незрозуміло, які країни передадуть F-16 у програму підготовки. Передача літаків Україні потребуватиме окремого дозволу США.

Представники Міністерства оборони США повідомили, що США все ще вирішують, чи надсилати американських пілотів для допомоги в навчанні українців, але жодних рішень не буде прийнято, доки не буде затверджено остаточний план підготовки.

Представник міністерства оборони Данії не став прямо коментувати, чи подала країна офіційний план до США на затвердження. Але прес-секретар надав CNN концепцію навчання на одній сторінці, у якій говориться, що курс буде спрямований на підготовку пілотів і наземного екіпажу протягом шести місяців у кількох місцях, включаючи винищувальну базу Скрідструп у Данії.

У концепції навчання також говориться, що коаліція погодилася підтримувати навчання за допомогою "мовних експертів, пілотів, наземних екіпажів, інструкторів, літаків або фінансування в залежності від обставин". Очікується, що Україна надасть кваліфікований персонал, здатний пройти необхідні тести на знання мови, здоров’я та безпеки.

Речник міністерства оборони Нідерландів сказав, що у них немає оновлень. Міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен минулого місяця повідомила CNN, що навчання має розпочатися в Данії в серпні, а потім продовжитися "стабільним способом" у навчальному центрі в Румунії. Програма підготовки буде для України та "також для інших країн, які переходять на винищувачі четвертого покоління", – сказала вона.

Програма навчання підтримується коаліцією з 11 країн НАТО і вимагає офіційного схвалення США, оскільки F-16 є американською технологією.

Очікується, що сам курс буде проведено в Данії та Румунії за допомогою Нідерландів, Бельгії, Канади, Люксембургу, Норвегії, Польщі, Португалії, Швеції та Великобританії, повідомили чиновники. Але деталі, включаючи дати, місця та довжину навчальної програми, "все ще опрацьовуються", — сказав під час брифінгу минулого тижня координатор Ради національної безпеки зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі.

Раніше українці приїздили до США на військову підготовку, зокрема на системи ППО Patriot у Форт-Сіллі в Оклахомі. Але офіційні особи США підкреслили, що всі тренування на F-16 будуть проходити в Європі.

Незважаючи на це, остаточна програма курсу, ймовірно, буде схожа на програму, розроблену ВПС США на початку цього року. Військово-повітряні сили розробили гіпотетичний план навчання після спостереження за навичками двох українських пілотів, які керували тренажерами F-16 на базі Національної гвардії Морріс у Тусоні, штат Арізона.

У внутрішньому меморандумі ВВС із детальним описом оцінки, який вперше отримав Yahoo та підтвердив для CNN офіційний представник ВПС, говориться, що рівень навичок українців передбачає, що навчання може бути завершено за чотири-п’ять місяців.

Графік є швидшим, ніж стандартна програма навчання F-16 для пілотів ВПС США, але він виключає місії та завдання, непотрібні для українських пілотів, які протистоять російським військовим, позбавляючись таких речей, як дозаправка у повітрі та посадка за приладами.

Кількість українських пілотів, які підуть на підготовку, також ще уточнюється, але в меморандумі ВВС рекомендовано 10-12 учасників. Це відповідає кількості пілотів, якими, на думку чиновників оборони США, Україна зможе реально пожертвувати для багатомісячного курсу навчання в Європі під час війни.

Українцям також доведеться подолати ще одну ключову перешкоду, перш ніж вони зможуть тренуватися на F-16: знання англійської мови. У меморандумі ВВС назвали здатність пілотів володіти англійською мовою "занепокоєнням" і сказано, що "більшості початкових кадрів" пілотів "потрібно буде пройти додаткову мовну підготовку". Великобританія запропонувала надати таке навчання як частину курсу, повідомили офіційні особи, а США також розглядають можливість надання вчителів англійської мови для участі в програмі.

"США не затримають"

Представники США підкреслили, що вони не будуть перешкодою для підготовки F-16, а радник з національної безпеки Джейк Салліван минулого місяця сказав CNN, що США нададуть необхідну підтримку програмі, "як тільки європейці будуть готові".

"Президент дав зелене світло, і ми дозволимо, дозволимо, підтримаємо, сприятимемо і, власне, надамо необхідні інструменти для того, щоб українці почали навчатися на F-16, як тільки європейці будуть готові", — сказав він. - "Сполучені Штати не будуть заважати тому, щоб це навчання F-16 могло початися".