28.08.23 

ImageРечник Командування Повітряних Сил ЗС України полковник Юрій Ігнат, відповідаючи на запитання журналістів стосовно інформації, опублікованої в The New York Times щодо планів Пентагону розпочати підготовку українських пілотів на винищувачах F-16 у США вже у вересні, повідомив, що майданчиків для підготовки наших пілотів потрібно більше.

— Навчання в будь-якому виді чи роді Збройних Сил України — це процес безперервний, а особливо в авіації, де цей процес — невпинний. До широкомасштабного вторгнення у бригадах тактичної авіації проходили від двох до п’яти льотних змін на тиждень. І це дало змогу наростити м’язи нашій військовій авіації, адже відповідно до Мінських домовленостей у проведенні Антитерористичної операції, а згодом операції Об’єднаних сил, бойова авіація не застосовувалася. Тому навчання льотчиків — це невпинний процес. Зараз маємо дещо інші умови, не можемо проводити тренувальні польоти у нас в країні, і маємо розуміти, що більшість наших льотчиків будуть навчатися у тих країнах, які нададуть нам ці майданчики. І якщо Сполучені Штати Америки готові це робити, це дуже гарний знак, бо де, як не в США, є найкраща база для підготовки пілотів.

Коментуючи запитання щодо мовної підготовки українських пілотів, офіцер зауважив, що без знання мови пілоту важко буде порозумітися з офіцером-інструктором, який його навчатиме. Тут кожна деталь важлива. Авіація помилок не пробачає.

— Знання мови, термінології — дуже важливий аспект. Наші пілоти проходили мовну підготовку в Україні, спеціальні курси. Зокрема пілоти, які вирушили до Данії. Безумовно, що і там у них теж буде додатковий курс англійської мови, термінології. Втім це не є такий довгий процес. У США це також буде. Адже їм потрібно буде визначити рівень підготовки кожного пілота, зокрема і мовний. А далі буде побудована відповідна програма підготовки… Теорія, практична фаза. Заняття на авіатренажерах, пересадка в бойовий літак, польоти різних видів складності, а згодом польоти на бойове застосування. Навчити льотчиків не літати, а воювати на західних літаках і знищувати ворога. Нам зрештою потрібно це…

Речник Командування Повітряних Сил ЗС України також зауважив, що відповідну підготовку проходитимуть і спеціалісти інженерно-аеродромних служб, які опікуватимуться обслуговуванням літальних апаратів західних зразків.

— Майданчиків для підготовки як пілотів на західних літаках, так і спеціалістів інженерно-аеродромної служби для навчання щодо обслуговування цих літаків, потрібно більше, — підкреслив Юрій Ігнат. — Адже це дасть змогу не лише пришвидшити процес підготовки, а підготувати більше авіаторів.

Раніш Пентагон оголосив, що США незабаром розпочнуть навчання українців на винищувачах F-16.

Очікується, що льотна підготовка розпочнеться в жовтні на базі Національної гвардії Морріс у Тусоні, штат Аризона. 

Джерело АрміяInform