14.09.23 

ImageУ Брюсселі відбувається важливий захід: українські аеропорти зустрічаються з європейськими інституціями 

У Брюсселі, 14 вересня 2023 року, розпочався важливий для авіагалузі України захід за участю представників основних українських аеропортів та європейських інституцій: DG MOVE (Транспортна дирекція Європейської комісії), EUROCONTROL, EASA (Європейське агентство безпеки польотів),  банки ЄБРР та ЄІБ,  який організувала  Міжнародна рада аеропортів Airports Council International (ACI Europe). 

Цей захід є продовженням великої командної роботи по підтриманню операційної готовності аеропортів та відновленню польотів в Україні, в якій беруть участь представники Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури, Міністерства фінансів,  Украероруху, Державіаслужби, керівники аеропортів "Бориспіль", "Київ-Жуляни", "Львів", "Одеса", "Запоріжжя", "Харків" та міжнародних партнерів. 

Головною метою зустрічі з представниками європейських фінансових інституцій у Брюсселі  є розгляд та вирішення питань пов’язаних із відновленням зруйнованої внаслідок бойових дій авіаційної інфраструктури, а також визначення подальших кроків щодо довгострокового розвитку українських аеропортів. 

"Важлива зустріч, на якій зібрались всі зацікавлені у відновленні української авіації сторони, завдяки Міжнародній раді аеропортів Airports Council International (ACI Europe) та її генеральному директору Олів’є Янковцю. Швидке відновлення авіаційної галузі України постає на порядку денному не тільки для українських пасажирів, аеропортів та авіакомпаній, а також  виходить на перший план для міжнародних партнерів, які зацікавлені у всебічний співпраці. Складно перебільшити роль аеропортів для національної економіки. Ми повинні знайти рішення для забезпечення мобільності населення, доступності нашої країни та підтримки експорту. Працюючі українські аеропорти підтримують більше 200 тисяч робочих місць та генерують 2,6 млрд. євро ВВП країни. А після закінчення війни роль авіації стане ще вагомішою: для повернення біженців додому та відновлення країни", – зазначив генеральний директор Міжнародного аеропорту "Бориспіль" Олексій Дубревський. 

Міжнародний аеропорт «Бориспіль» зробив фундаментальні кроки для швидкої реалізації плану відновлення авіаперельотів. Потужна робота працівників аеропорту впродовж всього тривалого часу війни в країні щодо збереження аеропортової інфраструктури, безперервне підтримання кваліфікації персоналу, взаємодія з міжнародними організаціями, партнерами авіаційної галузі призвели до більш конкретних пропозицій з боку європейського авіаційного сектору. Так, представники аеропорту зустрілись з авіаперевізниками – основними партнерами аеропорту на полях форуму розвитку авіамаршрутів Routes Europe в місті Лодзь, Польща. Більшість авіакомпаній підтвердила інтерес до нашого ринку та готовність повернутись до "Борисполя"  з польотами як тільки це буде можливо з точки зору безпеки польотів. 

Обговорення в Брюсселі стосується визначення шляхів вирішення викликів та потреб, з якими стикається нині українська авіагалузь, нагальних та довгострокових планів відновлення діяльності,  питання фінансування та інвестицій щодо відновлення.