10.10.23 

ImageПразька авіакомпанія "F Air" звернулася до прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля через спроби реорганізації та ліквідації НАУ: просить про підтримку університету та його збереження

Компанія "F Air" (Прага), одна з провідних авіакомпаній Чехії, звернулася до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля з проханням підтримати Національний авіаційний університет та зберегти його статус Національного.

Про це повідомляє пресслужба НАУ.

У листі-зверненні до Прем’єр-міністра України компанія "F Air" наголосила на важливості збереження НАУ, а відповідно і зв’язків університету з закордонними партнерами та зауважила наступне:

 

"У жовтні 2022 року під час візиту в Україну Прем?єр-міністра Чеської Республіки пана Петра Фіали та Його зустрічей з Президентом України Володимиром Зеленським та Прем?єр-міністром Денисом Шмигалем було досягнуто домовленості про надання підтримки Україні як під час ведення бойових дій, так і задля відбудови України після закінчення війни.

Однією зі складових потужного пакета допомоги, наданої Чеською Республікою Україні є фінансування та практична підготовка 20 пілотів з числа студентів Національного авіаційного університету.

Така допомога покликана вирішити важливу проблему, яка постала перед Україною в умовах повномасштабної російської агресії: через війну в Україні повністю відсутня можливість практичної льотної підготовки студентів-пілотів.

Проєкт допоможе забезпечити безперервність навчання пілотів для українських авіакомпаній, які в нинішній ситуації не можуть проходити льотну підготовку в своїй країні, а також пілотів транспортної авіації, які зможуть використовуватися 3СУ під час забезпечення бойових дій та в процесі відновлення України після нашої перемоги".

Реалізація такого проекту відбувається на основі рішення про виділення допомоги Україні, згідно з Постановою Уряду Чеської Республіки від 26 квітня 2023 р. М° 282 «Про надання грошової пожертви Україні з метою забезпечення підготовки українських транспортних пілотів у Чеській Республіці», у розмірі 22 млн чеських крон — за Програмою «Гуманітарна, стабілізаційна, розвиваюча та економічна допомога Україні». Також реалізація проекту відбувається в рамках договору пожертви грошових коштів, підписаного між Міністерством закордонних справ Чеської Республіки та Національним авіаційним університетом.

"F Air» висловлює занепокоєння з приводу намірів українського Уряду провести реорганізацію НАУ, яка призведе до ліквідації навчального закладу і до втрати бренду "НАУ", який є визнаним та значущим для багатьох країн світу. Крім того, це призведе до юридичних перешкод у реалізації проєкту допомоги Україні збоку Уряду Чеської Республіки, наголошує "F Air". 

Компанія "F Air" закликає Уряд України підтримати колектив Національного авіаційного університету в його прагненні зберегти університет і бренд НАУ, який плідно розвивали понад 20 років, щоб заклад й надалі мав можливість виховувати високо конкурентоспроможних компетентних фахівців у галузі авіації для України та світу.