13.11.23 

ImageЧи зможуть американські літаки базуватися на українських аеродромах? Чи підходить для цього наша інфраструктура? Такі питання часто піднімають у медіапросторі.

Повітряні Сили України вирішили нагадати і показати, як американські пілоти разом із літаками почуваються на українських летовищах, як одночасно із нашими льотчиками виконують завдання у небі і навіть здійснюють ознайомчі польоти на літаках партнерів.

Усе відбувалось буквально 5 років тому, в рамках багатонаціональних навчань "Чисте небо - 2018" на аеродромі у Старокостянтинові.

Саме там, у небі Хмельниччини, українські та американські пілоти відпрацьовували важливі тактичні прийоми. У навчальних повітряних боях американський F-15C Eagle суттєво переважає український МіГ-29 та Су-27 технологічно. Потужні радари та авіаційне озброєння американців дають мало шансів українцям на великих відстанях. Саме в таких умовах, коли окупанти мають значну кількісну та технологічну перевагу в повітрі, сьогодні  воюють наші льотчики.

Досвід проведення навчань "Чисте небо" став корисним не лише для пілотів-винищувачів, а й для екіпажів інших родів авіації, наземного персоналу. 

До навчань були залучені літаки F-15C, F-16, С-130, Су-27, МіГ-29, Су-25, Су-24, Л-39, техніку радіотехнічних, зенітних ракетних військ, які відпрацьовували протиповітряні бої.