25.01.24 

ImageВійськово-Повітряні сили Індії 12 січня оголосили, що через сім років знайшли уламки літака Ан-32, який зник над Бенгальською затокою в 2016 році з 29 людьми на борту.

Згідно з офіційним повідомленням Міністерства оборони, Національний інститут океанічних технологій (NIOT) за допомогою автономного підводного апарату успішно ідентифікував загублений літак Ан-32 K-2743 на морському дні приблизно в 310 кілометрах від узбережжя Ченнаї.

Міністерство повідомило, що дослідження проводилися на глибині 3400 метрів із застосуванням різних інструментів, таких як багатопроменеві сонари, сонари із синтетичною апертурою та фотографії з високою роздільною здатністю.

В офіційній заяві йдеться:

"Отримані зображеня були ретельно вивчені та виявилися такими, що відповідають літаку Ан-32. Це відкриття на ймовірному місці катастрофи, без будь-яких інших записів про зникнення будь-якого іншого літака в тому ж районі, вказує на те, що уламки, ймовірно, належать Ан-32 (K-2743) індійських ВПС, що розбився".

Доктор Г. А. Рамадасс, директор NIOT, описав ключове відкриття, яке сталося під час місії з дослідження глибин океану. Він розповів:

"Від норвезької компанії  Kongsberg Maritime ми отримали складний AUV Ocean Mineral Explorer 6000, який здатний функціонувати повністю автономно, занурюючись на глибину 6 км і працювати протягом 48 годин без зупинки@.

Випадково апарат був занурений поблизу передбачуваного останнього відомого місця розташування зниклого літака, та задокументував спостереження на глибині 3,5 км.

Г. А. Рамадасс зазначив, що команда NIOT не займалася активним пошуком літака, втраченого сім років тому, інтенсивні пошуки якого вже були припинені в тому ж році. Тим не менш, проаналізувавши дані сонарів, вони виявили сильні відбиття, що свідчить про наявність стороннього об’єкта на морському дні.

Image 

Вранці 22 липня 2016 року Ан-32 індійських ВПС злетів із бази ВПС Тамбарам у Ченнаї з 29 особами на борту, включаючи екіпаж. Транспортний літак прямував до свого пункту призначення, Порт-Блер на Андаманських і Нікобарських островах.

Вилетівши з Ченнаї приблизно о 8 ранку, літак мав приземлитися на авіаційній базі ВМС Індії Уткрош у Порт-Блері.

Незабаром після зльоту літак втратив зв'язок і зник з радарів під час польоту над Бенгальською затокою.

Зникнення стало поштовхом до початку найбільшої в Індії місії з пошуку та рятування зниклого над морем літака.

15 вересня 2016 року ВПС Індії неохоче припинили рятувальну місію. У повідомленні членам сімей 29 осіб, які перебували на борту Ан-32 K-2743, ВПС заявили про нездатність знайти зниклий літак і, на жаль, оголосили тих, хто перебував на борту, "імовірно загиблими".

Джерело simpleflying