19.02.24 

ImageНа запрошення керівників Асоціації "Аеропорти України" цивільної авіації та аеропортів ДП МА "Бориспіль" та МА "Київ" ім. І. Сікорського до Києва прибули президент ACI EUROPE генеральний директор SEA Milan Airports Армандо Бруніні та генеральний директор ACI Europe Олів’є Янковіц.

ААУЦА з 2014 року є повноправним членом ACI EUROPE.

 Зустрічі, ознайомлення зі станом об’єктів аеропортів та спілкування щодо питань подальших дій в збереженні людських та технічних ресурсів, відновленні пошкоджених війною об’єктів аеропортів України відбулися:  16.12.2024р. в Міжнародному аеропорту  «Бориспіль» за участю керівництва ААУЦА (президента Петра Липовенка, віце - президента Олександра Франчука, голови комітету стратегічного розвитку та міжнародних відносин Олександра Черепанова, радника Ірини Гизи), керівництва ДП МА «Бориспіль» на чолі з генеральним директором  Олексієм Дубревським, генерального директора ТОВ «Мастер–Авіа» (оператор міжнародного аеропорту «Київ»)  Володимира Кудака, та Голови Державіаслужби Олександра Більчука.

Олів’є Янковіц розповів про діяльності Міжнародної Ради аеропортів за останні роки, можливі напрямки співпраці з аеропортами та урядом України  та своє бачення стратегії відновлення з фінансовою допомогою Євросоюзу після закінчення воєнних дій.

Президент ААУЦА Петро Липовенко та голова комітету ААУЦА Олександр Черепанов   в своїх виступах розповіли про діяльність ААУЦА в цей складний період, сучасний стан справ, бачення та нагальні потреби  у відновленні інфраструктури аеропортів та авіаперевезень. Також звернулися до керівників Міжнародної Ради аеропортів з проханням надати консалтингові послуги провідних фахівців - членів ACI EUROPE у розробці стратегії розвитку авіаційної галузі України та імплементації і впровадженні нормативно - правових актів(НПА) аеропортової сфери (Директиви щодо допуску до наземного обслуговування НО№96, декларування суб’єктів  аеропортової діяльності, та інших. Також фахівці авіагалузі були б вдячні за надану можливість набути практичного досвіду з впровадження НПА та організації виробництва з різних напрямків авіаційної діяльності безпосередньо в європейських аеропортах при їх фінансовій підтримці.

Тим часом в зустрічі онлайн прийняли участь керівники українських аеропортів міст: Львова - Тетяна Романовська, Харкова - Олексій Ратай і Запоріжжя - Олександр Коняхін, які розповіли більш конкретно про стан справ у своїх аеропортах.

Під час зустрічі гості та учасники пересвідчилися, про те як це працювати в умовах воєнного стану , адже  повітряна тривога змусила усіх учасників заходу прямувати в укриття і там, перебуваючи в безпечному місці, продовжити  роботу.

17 лютого 2024 року Олів'є Янковіц особисто відвідав аеропорт імені І. Сікорського у Києві, де ознайомився з його інфраструктурою, а також з проблемами відновлення пошкоджених об'єктів, що виникли внаслідок військових дій. Він був вражений, наскільки добре утримується аеропорт в експлуатаційному стані при незначних фінансових витратах, та запевнив, що разом з європейськими колегами, зробить все можливе для організації допомоги в цьому питанні.

Сторони обмінялися експертними думками щодо нових трендів та викликів для авіаційної галузі, подальшого співробітництва, підтвердивши, що на сьогодні українська авіаційна галузь – це ключова сфера, яка потребує підтримки держави та міжнародних партнерів.

На прощання, президент ААУЦА Петро Липовенко, на згадку про перебування в Україні під час воєнного стану, подарував офісу ACI EUROPE в Брюсселі ілюстровану книгу «UKRAINE», про звичаї, побут, різноманітність та ідентичність українців.

Керівництво ААУЦА вдячне керівникам столичних аеропортів за допомогу в організації проведення заходу, який так був необхідний в такий непростий час російської агресії в Україні.

Прес-служба ААУЦА