21.03.24 

ImageАрбітражний суд міста Москви задовольнив позов петербурзького розробника газотурбінних двигунів для військової та цивільної авіації АТ "ОДК-Клімов" і заборонив українську продукцію, нібито створену фахівцями російського підприємства.

Засідання, під час якого суд розглядав позов "ОДК Клімов" про розірвання укладеного у 2002 році ліцензійного договору, проходило увечері 20 березня у закритому режимі.

Петербурзький розробник просив визнати "Мотор Січ" юридичною особою, яка втратила право виробляти, використовувати та продавати продукцію за ліцензією, а також вимагає повернути йому технічну документацію. Цей позов надійшов до суду у листопаді минулого року.

Згідно з інформацією у картотеці арбітражних справ, у березні поточного року позивач двічі клопотав "про уточнення розміру позовних вимог", однак у чому саме вони полягали і про яку продукцію йшлося в позові - невідомо. Проте суд задовольнив позов у повному обсязі.

Раніше в рамках співпраці на українському підприємстві "Мотор Січ" у Запоріжжі серійно випускалися розроблені "ОДК-Клімов" вертолітні двигуни ТВ3-117, які згодом постачалися до Росії.

Восени 2022 року в "Ростеху" говорили, що перестали співпрацювати з "Мотор Січ" ще у 2014 році, "виконавши повне імпортозаміщення двигунів для гелікоптерів".

Ці заяви прозвучали на тлі новин про затримання президента українського підприємства В'ячеслава Богуслаєва за звинуваченням у держзраді. Представники СБУ стверджували, що він спільно з начальником одного з департаментів "Мотор Січ" налагодив незаконне постачання українських авіадвигунів до Росії, будучи нібито у змові з "Ростехом".