03.04.24 

ImageПовітряні Сили США вперше оприлюднили інформацію про придбання Су-27УБ "61 Синій" в 2011 році.

Минулого року Національний музей Військово-повітряних сил США в Дейтоні, штат Огайо, придбав колишній український Су-27УБ, який був відреставрований і наразі експонується в Галереї холодної війни музею ВВС на базы Райта-Паттерсона, пише The Aviationist.

Два літаки Су-27УБ були куплені в українського уряду компанією під назвою Terralliance Technologies для використання в схемі пошуку нафти і газу. Terralliance, яка займалася розвідкою нафти з 2004 по 2009 рік, заплатила 22 мільйони доларів США за два літаки, а також понад 4 мільйони доларів США за опціон на придбання двох інших, і найняла Pride Aircraft, щоб розібрати літаки, доправити їх у США, встановити західну авіоніку та зробити їх придатними для польотів.

Фінансування надало ТОВ "Меридікан Кепітал", тому літаки було зареєстровано на компанію.

Су-27 ніколи не виконували завдань для Terralliance: у компанії закінчилися гроші в 2009 році, і літаки були продані уряду США. Сертифікат льотної придатності був виданий Pride FAA у грудні 2009 року; у 2010 році для Су-27 було видано другий сертифікат компанії Tactical Air Support, яка надає збройним силам США послуги на імітацію повітряного противника.

Літаки, які базувалися в аеропорту Рокфорд, штат Іллінойс, деякий час експлуатувалися Tactical Air Support, зберігаючи свій український осколковий камуфляж, лише замінивши тактичний код "61 Синій" на новий "32 Синій".

Пізніше їх знову продали в 2011 році, хоча новий власник не був розкритий. Термін дії їхніх сертифікатів льотної придатності закінчився в 2013 році, а літаки були вилучені з реєстру США в 2018 році. Однак, для чого вони використовувалися в період між 2011 і 2023 роками, коли Національному музею ВПС США вдалося придбати "32 Синій", не розголошується.

Нарешті, підтвердження надійшло з сайту музею, де на нещодавно опублікованій сторінці, присвяченій Су-27, зазначено, що ВПС США придбали його в 2011 році. Ця інформація була розголошена вперше.