25.04.24 

ImageФранція є однією з країн, яка готує українських пілотів, деякі з яких вже перебувають на авіабазі на південному заході Франції, щоб навчатися основам повітряного бою.

Про це повідомило BFM TV. 

В очікуванні F-16 Україна та її союзники почали підготовку пілотів , які візьмуть на себе управління цими бойовими літаками. 

Франція наразі не надаватиме винищувачі, але вже бере участь у навчанні десяти українських пілотів, відібраних генштабом ЗСУ. Їм від 20 до 22 років. Шестеро все ще вивчають у Великій Британії англійську, основну мову для пілотів НАТО, та основи аеронавтики.

Інші четверо вільно володіють мовою та мають невеликий досвід польотів на цивільних або навчальних літаках Л-39 Повітряних Сил України. Зараз вони перебувають на авіабазі на південному заході Франції, щоб навчитися ведення повітряного бою, повідомив Себастьєн Лекорню, міністр збройних сил. 

Нових українських авіаторів готуватимуть, як французьких пілотів ВПС чи морської авіації, але вдвічі швидше. Заняття проходитимуть на симуляторах, а також на реактивних літаках Alpha Jet, знятих з експлуатації, які у Франції замінять на нові Pilatus PC-21. Пілоти-студенти повинні будуть налітати 80 годин перед навчанням на F-16.

"Alpha Jet - це двомісний тандемний реактивний літак для тренувань і тактичної підтримки, призначений для навчання ВПС Франції та Німеччини", - пояснює компанія Dassault Aviation, яка виготовила цей літак спільно з Breguet. Близько сорока літаків було надано в розпорядження інструкторів для навчання техніці повітряного бою. Франція надала близько тридцяти інструкторів, переважна більшість із них французи і кілька іноземців.

Лише після цього приблизно шестимісячного стажування студенти ознайомляться з пілотуванням F-16 або в Сполучених Штатах, або в одній з європейських країн, які мають ці американські літаки.

Цього літа очікується поставка Україні 45 F-16.

Якщо пілотів готують у Європі (Франція готує лише частину з них), то технічні команди, включаючи механіків, ймовірно, навчаються в Сполучених Штатах. На кожен літак потрібен десяток людей, включаючи пілотів, пише BFM TV.