12.04.22 

ImageГолова ДКАУ Володимир Тафтай розповів, як космічна галузь функціонує в умовах війни.

За його словами, із моменту запровадження воєнного стану Державне Космічне агентство перейшло на семиденний робочий тиждень. Частина працівників працюють в агентстві, частина – дистанційно.

ГКАУ дуже активно комунікує з космічними агентствами інших держав. Вони не припиняють співпрацю з Україною, а навіть посилюють її та роблять більш інтенсивною. 

Основний напрям – це вступ до Європейського космічного агентства, і Україна значно просунулась на цьому етапі.

Також В.Тафтай розповів, що наразі тривають льотні випробування супутника "Січ-2-30". Вони вже мали завершитися, але були продовжені, бо воєнний стан серед іншого вплинув на функціонування підприємств Харкова та, відповідно, на проведення робіт із супутником.

Щодо українського супутника "Либідь", який з 2014 року знаходиться в Красноярську Російської Федерації, ведеться позовна робота з міжнародним арбітражем щодо повернення супутника або компенсації тих коштів, які були витрачені на реалізацію цього проєкту. 

У України немає прямих відносин із Російською Федерацією щодо супутника "Либідь". Усе відбувається через канадську компанію, яка мала поставити цей супутник на орбіту. Є відносини між українським та канадськими підприємством, яке співпрацювало з російськими компаніями, які виконували роботи зі створення супутника. 

Джерело Укрінформ