19.04.22 

ImageБлагодійний фонд Сергія Притули придбав два безпілотних літальних апарата PD-1. Обидва уже були передані підрозділу аеророзвідки. Коштували БПЛА 16 500 000 грн. 

Дрони PD-1 допомагають покращувати корегування артилерії та дають можливість Збройним Силам слідкувати за пересуваннями противника. Безпілотники обладнані передовими технологіями, забезпечують передачу закодованих даних та мають засоби захисту від перешкод.

Виробництвом PD-1 займається Всеукраїнський центр волонтерів "Народний проєкт" разом з компанією UkrSpecSystems. Безпілотник має масу 40 кг, корисне навантаження 10 кг та може перебувати в повітрі до 10 годин. Максимальна висота польоту складає 3 км, а максимальна швидкість – 140 км/год. Розгортання БПЛА займає приблизно 15 хвилин.

Однією з особливостей PD-1 є варіативність зльоту та приземлення. По-перше, він може запускатися з катапульти та використовувати парашут для посадки. По-друге, передбачена можливість вертикального зльоту та приземлення. По-третє, PD-1 вміє злітати та сідати, як літак.

Джерело gagadget