10.05.22 

ImageЄвропейський союз та його держави-члени разом зі своїми міжнародними партнерами рішуче засудили кібератаку Російської Федерації проти України, спрямовану на супутникову мережу KA-SAT, що керується Viasat.

Про це йдеться у заяві високого представника ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки.

Кібератака сталася за годину до вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року, що сприяло військовій агресії. Ця кібератака мала значний вплив, спричинивши перебої в зв’язку та збої в роботі кількох державних органів, підприємств та користувачів в Україні, а також вплинула на декілька держав-членів ЄС.

"Ця неприйнятна кібератака є ще одним прикладом тривалої моделі безвідповідальної поведінки Росії у кіберпросторі, яка також стала невід’ємною частиною її незаконного та невиправданого вторгнення в Україну. Така поведінка суперечить очікуванням всіх держав-членів ООН, включаючи Російську Федерацію, щодо відповідальної поведінки держав і намірів держав у кіберпросторі" - йдеться у заяві ЄС.

ЄС застерігає, що кібератаки, спрямовані на Україну, у тому числі на критично важливу інфраструктуру, можуть перекинутися на інші країни та спричинити системні наслідки, що загрожують безпеці громадян Європи.

"Європейський Союз, тісно співпрацюючи зі своїми партнерами, розглядає подальші кроки для запобігання, запобігання, стримування та реагування на таку шкідливу поведінку у кіберпросторі. Європейський Союз і надалі надаватиме скоординовану політичну, фінансову та матеріальну підтримку Україні для посилення її кіберстійкості" - йдеться у заяві.

Джерело УП