25.05.22 

ImageПольоти на літаках МіГ-21 LanceR Румунії відновлюються приблизно на рік, повідомив у вівторок міністр оборони Василь Дінку.

Про це пише видання Jurnalul.

"На підставі рішення Вищої ради національної оборони (CSAT) льотна діяльність з літаками МіГ-21 LanceR із фонду ВПС Румунії була відновлена ??з понеділка, 23 травня, на приблизно один рік", – заявив у вівторок увечері міністр Василе Дінку.

За його словами, літак МіГ-21 LanceR використовуватиметься до 15 травня 2023 року виключно для виконання конкретних завдань бойового чергування та для проведення льотної підготовки відібраних пілотів з метою продовження використання цього типу літаку.

Після цієї дати літак МіГ-21 LanceR буде знято з озброєння ВПС Румунії.

"Водночас наказано вжити заходів для прискорення процесу придбання в Норвегії 32 літаків F-16, з якіх в наступний період будуть сформовані ще дві ескадрильї в складі ВПС Румунії. Проект закону, який затверджує це придбання, пройшов етап законодавчої прозорості і знаходиться на етапі схвалення, і буде представлений румунському парламенту в найкоротші терміни", – зазначив міністр оборони.

Крім того, ВПС Румунії проводять заходи, щоб ініціювати кроки для програми придбання літаків 5-го покоління.

У квітні Міністерство оборони ухвалило рішення призупинити всі польоти літаків МіГ-21 LanceR через аварії, в яких ці літаки потрапили.

"Захід вжито з огляду на значну кількість авіаційних подій та аварій під час експлуатації літаків МіГ-21 LanceR, які призвели до кількох жертв та знищених літаків, з метою підвищення безпеки авіації та запобігання виникненню подій та авіації за рахунок зниження ризиків, пов'язаних з технічними збоями", - повідомили тоді в Міноборони.