18.06.22 

ImageВолонтери передали військовим надсучасний БПЛА-розвідник VECTOR від німецької компанії Quantum Systems.

Про це повідомили в волонтерському центрі "Паляниця".

"На сьогодні близько 70% Запорізької області окуповано. Запорізькі артилеристи отримали круті іноземні гаубиці і прицільно ними працюють по орках. Проте не вистачає розвідки. Саме тому ми оголосили терміновий і дуже амбітний збір в 7,1 млн грн. За три тижні нам вдалося зібрати 2,8 млн грн. Збір підтримали більш ніж 800 донаторів: це як фізичні особи, так і компанії", - розповів керівник волонтерського штабу "Паляниця" Василь Бушаров.

Німецька компанія-виробник передала унікального "птаха" авансом, аби військові змогли пройти навчання. Волонтери тим часом продовжили збір коштів.

"Була думка, що ми не зможемо зібрати гроші і розвідника доведеться повернути. Але ми розуміли, що кошти ми зберемо, може не за тиждень, але за місяць чи два, візьмемо кредити, але зберемо. Адже цей дрон надважливий. Якщо в нас вірять люди, то і ми маємо вірити", - додав Бушаров.

Закрити чек допоміг Благодійний фонд Сергія Притули, перерахувавши необхідні 4,3 млн грн.

"Ми неодноразово організовували збори на безпілотники. Лише кілька днів тому закрили черговий збір на комплекс PD-2, ціна якого 9 мільйонів гривень, наприклад. Зараз дуже важко саме знайти безпілотник, на який не треба чекати кілька місяців. БФ "Паляниця" зробили чудову роботу, тож коли фонд отримав запит від “Паляниці”, ми вирішили, що варто долучитись фінансово, щоб "пташка" максимально швидко потрапила до бійців та допомагала артилерії”, – зазначив координатор військового напрямку Благодійного фонду Сергія Притули Роман Сініцин.

Військові розповідають, що безпілотник здатен працювати на найскладнішій місцевості разом із надзвичайно низьким рівнем шуму, що робить VECTOR ідеальним БПЛА для широкого спектру повітряних операцій.

"Він може працювати в погодних умовах, в яких жоден безпілотник не працює. Він працює на великих відстанях 20+ км і дає змогу працювати пілоту і оператору в більш безпечних умовах. Зараз війна артилерії. Для того, щоб бачити та знищувати противника на відстані, потрібно мати очі, проводити розвідку. Цей "птах" дозволяє і розвідку проводити, і ураження", - наголосили військові.

"Паляниця" – найбільший волонтерський центр Запоріжжя, що фокусується на допомозі військовим. Основними напрямками роботи є виробництво і монтаж фортифікаційних споруд, виробництво бронежилетів, забезпечення медикаментами, гуманітарною допомогою, автомобілями та високоточною технікою воїнів ЗСУ, Тероборони, Нацгвардії, ДСНС.

Благодійний фонд Сергія Притули надає допомогу за двома напрямками: гуманітарний та мілітарний.

У такий непростий для нас всіх час можна трошки відволіктись та скачать покер. Емоцйне розвантаження буде не тільки корисним, але й цікавим продвоженням часу. 

Джерело Укринформ