01.09.22 

Image31 серпня 2022 року виповнилось 75 років з дня першого польоту Ан-2

31 серпня 2022 року виповнилось 75 років з дня першого польоту  первістка великої родини літаків "Ан" – славнозвісного біплана Ан-2. Олег Костянтинович Антонов зазначав: "Ан-2 – мій найбільший успіх". І справді, всі ці роки він залишається неперевершеним за багатьма своїми характеристиками. 

Численні варіанти Ан-2 виконували найрізноманітніші задачі. Вони масово застосовувалися в сільському господарстві, для проведення геологорозвідувальних робіт, перевезення людей, тварин, різних вантажів. На цих літаках навчання пройшли тисячі льотчиків, виконали стрибки численні парашутисти. Концепція багатоцільового літака була реалізована в Ан-2 настільки вдало, що точну кількість задач, які він вирішував, важко навіть перелічити – не те, що розповісти про них детально! Він був незамінним помічником для розвитку багатьох галузей народного господарства. На цього невтомного та невибагливого «робочого коника» чекали в різних куточках світу, навіть в найбільш віддалених місцях, куди неможна було дістатися жодним іншим транспортним засобом. 

Ще один рекорд цього найбільшого в світі біплана –  його тривале серійне виробництво. За минулі роки побудовано близько 18000 екземплярів Ан-2 та його модифікацій. 

Ан-2 досі залишається улюбленцем авіаторів світу. Щороку власники цього біплана збираються в різних містах Європи на зльоти Ан-2. У цьому році захід відбувся на аеродромі Нове Місто в Празі, Чехія.