23.09.22 

ImageМіжнародним тендером для інвесторів Ризький аеропорт запускає найбільш значущий девелоперський проект десятиліття – RIX Airport City 

Оголошуючи міжнародний тендер на залучення інвесторів і забудовників, Ризький аеропорт починає реалізацію стратегічно важливого проекту RIX Airport City з метою створення прогресивного міста-аеропорту майбутнього, що надає не тільки традиційні авіаційні послуги, але й створює середовище для розвиток різних видів бізнесу, пропонуючи мультимодальне транспортне сполучення та сприяючи жителям та економіці регіону в цілому протягом десяти років. 

«Сьогоднішні аеропорти — це більше, ніж просто зупинки повітряного руху. Подібно до портів і залізничних вокзалів у минулому, сьогоднішні аеропорти створюють навколо себе нові якісні бізнес-екосистеми. Стратегічне сполучення з високошвидкісною залізницею Rail Baltica, яка з’єднає столиці Балтії з Залізничні мережі у Фінляндії, Польщі та Німеччині є чудовою можливістю для Ризького аеропорту стати північноєвропейським вузлом нового покоління для перевезень, бізнесу та туризму.Наша мета — створити орієнтоване на людей місто аеропорту, яке саме по собі є Цінний напрямок – для бізнесу, нових послуг і відпочинку», – окреслює бачення розвитку Лайла Одіня, голова правління Ризького аеропорту. 

RIX Airport City – нове концептуальне місто

 Розвиток RIX Airport City, який є частиною середньострокової стратегії аеропорту «Runway 2027», включає розвиток існуючих традиційних авіаційних послуг – пасажирських і вантажних перевезень – та їх інтеграцію з іншими видами діяльності, від інновацій до ups, електронної комерції, логістики та виробництва, до різних видів туризму, гостинності та дозвілля. 

Концепція RIX Airport City базується на баченні міського міста з метою створення пов’язаного, сучасного, дружнього до людей та сталого простору можливостей. Розбудова майбутнього міста-аеропорту базуватиметься на сталому плануванні, відповідаючи вимогам визнаних галуззю стандартів енергоефективності.

 Пріоритет надаватиметься геотермальним і сонячним системам виробництва енергії, відповідальному циркулярному підходу до використання ресурсів, будівельним технологіям з використанням стійких і відновлюваних матеріалів, а також зеленій архітектурі. На території 24 гектарів, що належить аеропорту та розташована в напрямку Риги від терміналу аеропорту та майбутньої станції Rail Baltica, за допомогою інвесторів буде створено центр бізнесу та відпочинку загальною площею до до 340 000 квадратних метрів; принаймні 10 % площі буде відведено під парки та громадські відкриті простори. Готельні, офісні та конференц-центри, роздрібна торгівля, логістика та легка промисловість, з перевагою галузей, пов’язаних з авіацією, вантажоперевезення та логістика, розвиток електронної комерції, ІТ, електроніка, туризм та фармацевтика були визначені як основні цілі користування площею.

 RIX Airport City складатиметься з кількох взаємопов’язаних зон, адаптованих до конкретних потреб. Діловий центр міста включатиме готелі, конференц- та офісні будівлі, торгові центри, громадські відкриті простори та транспортні об’єкти – новий термінал аеропорту з пропускною здатністю до 12 мільйонів пасажирів на рік, залізничну станцію Rail Baltica та зупинки місцевого та міжнародного громадського транспорту. . Навколо озера на території планується облаштування паркової зони, де будуть заклади культури, громадського харчування, торгівлі, відпочинку та розваг. 

Очікувана кількість щоденних відвідувачів Airport City перевищує 30 000 – пасажирів, співробітників, відвідувачів. Виробничі та офісні об’єкти комерційної та легкої промисловості, науково-дослідні, освітні та логістичні об’єкти будуть розташовані на периферії Airport City, а промислова зона – інфраструктура обробки повітряних вантажів та логістика – буде розвинена в північній частині Ризького аеропорту. , включно з окресленням засобів для створення Rail Baltica вантажного залізничного транспорту та доступу військових до аеропорту. 

Система зонування та внутрішнього транспорту RIX Airport City надаватиме пріоритет пішоходам, велосипедам та іншим екологічно чистим видам транспорту. Зелений громадський відкритий простір проходитиме через всю міську територію аеропорту, створюючи розділений і, таким чином, безпечний і комфортний рух пішоходів, велосипедистів і транспортних засобів.

 Перший етап розвитку RIX Airport City, який узгоджується з датою завершення будівництва нового терміналу аеропорту та залізничного сполучення Rail Baltica у 2027-2030 роках, включає будівництво чотиризіркового готелю з прямим доступом до терміналу та станції аеропорту та офісні будівлі класу А. Тендер на залучення інвестицій .

З метою подальшого розвитку та реалізації концепції RIX Airport City аеропорт Риги оголосив міжнародний тендер на залучення інвесторів та забудовників. Тендер проходитиме у два етапи методом тендерного діалогу. 

Потенційні бажаючі можуть подати заявку на перший відбірковий етап до 16 грудня цього року. Після цього Ризький аеропорт разом із заявниками, які пройшли кваліфікацію на другий етап, продовжить процес узгодження деталей початкової концепції RIX Airport City для отримання найбільш прийнятної та економічно вигідної пропозиції щодо розвитку та використання території. Очікується, що договір з переможцем тендеру буде укладено до кінця 2023 року. 

Очікуваний обсяг інвестицій у розвиток RIX Airport City становить до 300 млн євро.