18.11.22 

ImageУ Запоріжжі пропонують назвати вулицю у військовому містечку на честь льотчика та Героя України В’ячеслава Радіонова

Ціною власного життя врятував повний склад авіабригади на початку широкомасштабного вторгнення запорізький льотчик-винищувач В’ячеслав Радіонов. Посмертно його відзначили найвищою державною нагородою — званням Герой України. Нині керівництво ліцею, де навчався льотчик, пропонує перейменувати одну з вулиць Запоріжжя на його честь. 

Надійний, людина слова, фанат своєї справи — таким запам'ятали свого випускника у запорізькому ліцеї-інтернаті “Захисник”. 

З 2014 року троє вихованців запорізького обласного ліцею-інтернату з посиленою військово-фізичною підготовкою “Захисник” отримали звання Герой України, розповідає керівник навчального закладу Руслан Кулька. 

В’ячеслава Радіонова пам’ятає ще за часів його вступу до ліцею. Каже, хлопець прийшов до спеціалізованого навчального закладу за покликом серця: 

"Він не лише гарно вчився, а й відрізнявся людяністю, порядністю стосовно своїх друзів, Користувався надзвичайною повагою серед своїх однолітків, серед педагогічного колективу, серед офіцерів. Батько й обидва діди були військовими авіаторами. Проходили службу тут у Запоріжжі". 

Після закінчення навчання у ліцеї “Захисник” В’ячеслав Радіонов здобув освіту у Харківському національному університеті Повітряних сил України імені Івана Кожедуба. Отримав диплом й проходив службу в авіабригаді у Василькові. Там старшого лейтенанта Повітряних сил України застала військова агресія російських окупантів:  

"Під час першої атаки ворожої авіації на військовий аеродром, В’ячеслав першим підняв свій військовий літак, прикрив організацію бойових польотів і зліт інших льотчиків. Ціною власного життя він зберіг бойовий склад свого підрозділу", — розповідає Руслан Кулька. 

24 серпня 2022 року у Києві мати В’ячеслава Радіонова Інна Радіонова отримала зірку Героя України за подвиг сина з рук Президента України Володимира Зеленського: 

"Нікого у мене більше немає. І опори немає. Це все, що у мене було. Забрали найдорожче. Я вже казала, краще б у мене хату спалили, хоч щось зробили, але тільки б не забрали сина". 

Керівництво ліцею “Захисник” планує звернутись до виконавчих органів місцевої влади, аби надалі перейменувати одну з вулиць військового містечка на честь свого колишнього випускника, а також надати назву скверові, що розташований поруч із навчальним закладом, зазначив Руслан Кулька: 

"Тут гуляють діти. Матусі з маленькими діточками. Тут Слава, коли був підлітком, дитиною, приходив на наш спортивний майданчик. Ми маємо пам’ятати мешканця цього військового містечка В’ячеслава Радіонова. Льотчика-винищувача, який віддав своє життя захищаючи Україну". 

Цьогоріч В’ячеславові виповнилося 25 років. Разом із загиблими побратимами його поховали на військовому кладовищі у Василькові. 

Джерело suspilne