02.01.23 

ImageEOS Data Analytics 3 січня відправляє EOS SAT-1 - свій перший із семи супутників до космоса під час місії Transporter-6  компанії SpaceX

Ракета Falcon 9 від SpaceX запустить місію Transporter-6 о 9:56 ранку за східним часом (15:55 за київсььким часом) зі станції космічних сил на мисі Канаверал у Флориді.

Спостерігати за запуском у прямому ефірі можна буде на Space.com, у прямому ефірі, наданому EOS Data Analytics (EOSDA).

EOS SAT-1 для EOSDA - орієнтований на сільське господарство супутник для нового угруповання компанії. EOS Sat-1 буде останнім із 114 супутників, які будуть розгорнуті під час місії Transporter-6, згідно з графіком місії SpaceX.

"Цей запуск відкриває нові кардинальні можливості супутникових технологій для сільськогосподарської галузі. EOSDA тепер працюватиме з власними наборами даних, щоб надавати ще більш глибоку та точнішу інформацію своїм клієнтам і партнерам", — заявив генеральний директор EOSDA Артем Анісімов. 

EOS SAT-1 призначений для щоденного дослідження 386 000 миль (1 мільйон квадратних кілометрів) за допомогою 11 смуг світла. Очікується, що перевірка здоров’я культури таким чином дозволить фермерам краще налаштувати догляд за культурами, зменшити викиди вуглекислого газу, споживання енергії та води, серед інших переваг.

Повний парк EOS SAT, коли буде готовий приблизно у 2025 році, плануватиме оглядати 4,6 мільйона квадратних миль (12 мільйонів квадратних кілометрів) щодня, що приблизно на третину більше, ніж еквівалентна площа Сполучених Штатів. Сім супутників, створених Dragonfly Aerospace, мають на меті охопити 100 відсотків країн «з найбільшою площею сільськогосподарських і лісових угідь", додається в заяві EOSDA. 

Є й інші супутники, які також полетять у космос на Транспортері-6. Наприклад, Spire Global планує запустити шість супутників, щоб розширити систему моніторингу морського та авіаційного руху за допомогою технології ADS-B. 

Наносупутник PolyITAN-HP-30, розроблений в КПІ, теж  запустять на орбіту!Він успішно інтегрований до пускового контейнера.  

Ракета Falcon 9 для Transporter-6 має перший ступінь, який виконує свій 15-й політ. За словами SpaceX, ракета-носій раніше запустила місію SpaceX Transporter-2, три комерційні супутникові польоти та 10 супутникових місій Starlink. Якщо все піде добре, ракета-носій має повернутися на посадковий майданчик на станції космічних сил на мисі Канаверал для приземлення.

Фото EOSDA

Джерело Space.com