27.02.23 

ImageЗа чотири кілометри на захід від Макарова знаходиться невеликий аеропорт. Тут розташований ангар найбільшого українського авіабудівника легких літаків "Аеропракт". І тут проходив фронт між російськими та українськими військами.

"Нам пощастило, що наш аеродром ніколи не був під контролем Росії", — розповів  виданню BILD керівник Aeroprakt Юрій Яковлєв.

Однак українські позиції на підступах до аеропорту були ледь не фатальними для авіабудівника.

"Спочатку приїхали з танками", — каже 61-річний чоловік. "Коли це не спрацювало, вони бомбили нас з повітря". Дві 500-кілограмові бомби скинув російський штурмовик Су-25. "Один потрапив прямо в точку, але врізався в багнюку і не вибухнув, другий не влучив у точку й вдарив прямо по фартуху ангару".

ImageРезультат: сильно пошкоджено приміщення клубу та ангар Aeroprakt. Але з середини року Яковлєв і його співробітники все відбудували, навіть маленький аеропортовий туалет сьогодні знову можна використовувати.

Aeroprakt поки ще будує свої літаки в Києві. Але під Макаровом будують завод з виробництва надлегких літаків. "Ми хочемо будувати тут до 150 літаків на рік. Власне, це б почалося ще в 2022 році, але війна все затягнула"». Та все ж усі пошкодження від обстрілу російських танків на майбутньому авіазаводі вже відремонтували.

І важко повірити: у перший рік війни, 2022, виробництво на підприємстві Яковлєва впало лише на сім відсотків! "Минулого року ми побудували 86 літаків. У 2021 році було 92".

Компанії довелося все змінити, щоб і далі працювати. До війни двигуни надходили з Австрії через Росію(!) в Україну, а літаки відправлялися через Одесу. Зараз Aeroprakt отримує свої європейські двигуни з Польщі та доставляє їх до Австралії, США та Південної Америки через Румунію.

Конвеєрів для виробництва літаків ще немає, але порожня будівля заводу вже виглядає вражаюче

ImageФото: Julian Röpcke

Інженер, бізнесмен і пілот Яковлєв сказав BILD: "Ми можемо будувати тільки літаки, що ще нам робити?"

Щойно виробництво розпочнеться в новій будівлі фабрики поблизу Макарова, у регіоні можна буде створити багато нових робочих місць. 

Нагадаємо . В січні 2021 року було зібрано тисячний надлегкий літак "Аеропракт-22"  української компанії Aeroprakt.

Image