22.03.23 

Навіщо потрібен pH-метр? 

pH-метри — це прилади для вимірювання показника pH, тобто визначення рівня співвідношення кислоти та лугу, в різних середовищах.

Image

Точне вимірювання та регулювання pH є дуже важливим у багатьох сферах діяльності людини:

  • водопостачання, водопідготовка та водоочищення;

  • харчова промисловість;

  • рослинництво, садівництво, гідропоніка;

  • медицина, фармацевтика;

  • нафтохімічна, паливна, лакофарбова та целюлозно-паперова галузі промисловості;

  • екологія та охорона довкілля;

  • наукові й випробувальні лабораторії;

  • побутові умови.

Принцип роботи рН-метрів

В основу роботи рН-метрів покладено потенціометричний метод вимірювання pH контрольованого розчину. Під час визначення pH розчинів використовується електродна система, що складається з вимірювального електрода й електрода порівняння. Ці електроди можуть бути як роздільними, так і об’єднаними в одному корпусі (комбіновані електроди).

Електродна система, занурена в аналізований розчин, розвиває електрорушійну силу (ЕРС), пропорційну показнику активності іонів водню (pH). ЕРС електродної системи залежить також від температури аналізованого розчину, тому сучасні моделі рН-метрів оснащуються мікропроцесорами, що виконують функцію термокомпенсації.

Електроди можуть мати різну довжину, недосконалу геометричну форму, порушення у складі внутрішнього електроліту тощо. Усе це впливає на їхні характеристики, тому кожен рН-метр потребує калібрування, яке дає можливість установити співвідношення між сигналом від електрода та значенням рН у розчині. Сучасні рН-електроди зазвичай комбіновані, тобто в одному корпусі розташовані і вимірювальний електрод, і електрод порівняння. Окрім зручності в роботі, такі електроди забезпечують швидше реагування та знижують сумарну похибку.

Види рН-метрів

Залежно від сфери застосування виділяють різні типи рН-метрів:

  • Лабораторні, які дають можливість отримувати точні результати. Раніше для визначення кислотно-лужного балансу використовувався індикаторний метод, який, попри свою економічність, не міг забезпечити високої достовірності. Сучасні лабораторні pH-метри оснащуються цифровими електродами й мають широкий діапазон вимірювань, застосовуються для визначення рН у будь-яких розчинах та середовищах.

  • Портативні, що не залежать від зовнішніх джерел живлення. Така вимірювальна техніка SimVolt вимагає мінімального обслуговування та досить проста в експлуатації. Портативні рН-метри часто оснащуються конічним електродом, що дає змогу працювати не тільки з рідкими, а й з напівтвердими зразками.

  • Кишенькові, які використовуються для контролю технологічних процесів та визначення рівня рН у польових умовах. Різні моделі відрізняються за роздільною здатністю, діапазоном і точністю вимірювань.

Image

В інтернет-магазині SimVolt можна придбати рН-метри будь-якої модифікації та призначення. Тут також представлено широкий асортимент професійної вимірювальної техніки від відомих світових виробників.