24.03.23 

Image20 березня був залитий перший бетон на майданчику в Новій Шотландії в Канаді, де буде космодром для "Циклон-4М". 

Про це повідомив у LinkedIn головний операційний директор компанії Maritime Launch Services Харві Доан.

 "Велика віха для всіх нас у Maritime Launch Services. Після багатьох років закулісної роботи надзвичайно приємно бачити, як космодром починає формуватися.Це майданчик Phase I, який є частиною космодрому Нова Шотландія, першого в Канаді комерційного пускового комплексу.

Як житель Нової Шотландії я пишаюся тим, що беру участь у цьому захоплюючому бізнесі, і з нетерпінням чекаю на користь не лише для місцевого регіону, а й для канадського космічного сектора.

Зважаючи на стрімке зростання світового космічного сектора, настав захоплюючий час брати участь у цьому, і ще більш захоплююче бачити, що космічний запуск у Канаді буде зосереджений саме тут, у Новій Шотландії", – написав Доан.

Нагадаємо, що у листопаді 2021 року в канадській провінції Нова Шотландія відбулася презентація космічного пускового майданчика для української ракети-носія "Циклон-4М".

Під час церемонії закладки "першого каменя" канадською стороною було оголошено, що майбутньому командному центру пускового майданчика буде надано ім’я Олександра Дегтярева – Генерального конструктора, Генерального директора ДП "КБ "Південне" у 2010-2020 роках.

В основу спільного комерційного українсько-канадського проєкту фахівці КБ «Південне» поклали технічні та конструкторські рішення, які дозволять максимально швидко, з високим рівнем якості, надійності та з конкурентною вартістю вивести на ринок пускових послуг нову ракету-носій середнього класу "Циклон-4М".

КБ "Південне" відповідатиме за розроблення, відпрацювання й експлуатацію ракети-носія та об’єктів і систем наземного комплексу. Південний машинобудівний завод, підприємство повного циклу, має стати виробником та постачальником РН "Циклон-4М" для компанії Maritime Launch.

Провінція Нова Шотландія ідеально підходить для пусків космічних ракет, адже має тисячі кілометрів океану на сході. Окрім фактора безпеки Нова Шотландія надасть можливість відправляти корисне навантаження на низькі та середні колові й еліптичні навколоземні орбіти, включаючи сонячно-синхронні.

Джерело space.com.ua