26.03.23 

Image100 років тому з Харкова почалася славетна історія цивільної авіації України! 

26 березня 1923 року було створено першу авіакомпанію нашої країни.

Вже за рік, 25 травня 1924 року перший регулярний пасажирський рейс літака «Комета-2» з Харкова доставив до Києва 8 осіб - керівництво авіаційної компанії "Укрвоздухпуть" і журналістів. Шість таких машин було куплено у німецького авіаконструктора Клаудіуса Дорньє - разом із запасними моторами, іншими запчастинами і орендованими льотчиками Фатом і Неутом. Відкрилися перші пасажирські лінії Харків-Полтава-Київ та Харків-Кіровоград-Одеса. В 1925 році в Харкові було відкрито перший в Україні аероклуб. В 1928 році з Харкова почали виконуватися перші міжнародні рейси за маршрутом Харків-Тегеран.

Перші перельоти були ризикованими. В інструкції пасажирам було сказано: «... Після зльоту необхідно стежити за колесами і, якщо колесо залишиться на землі або відірветься в повітрі, потрібно довести до відома про це льотчика ...» і далі «... Категорично забороняється торкатися руками до тросів, які проходять по стелі багажного відділення, а також заходити в багажне відділення за туалетом (загрожує катастрофою!)» Також серйозно розглядалося питання про забезпечення кожного пасажира парашутом.

Перший час "Укрвоздухпуть"» був збитковим. По всій країні було розгорнуто програму на підтримку компанії. Всього облігації принесли близько 300 тисяч рублів. Перелом же настав в 1930 році, коли «Комети» замінили на вітчизняні «К-4», вироблені на Харківському авіаційному заводі. У них і місткість була побільше, до 8 пасажирських місць. І рівень сервісу вище. З'явилися туалети і барна стійка.

Харківський авіазавод був також утворений на базі авіамайстерень «Укрповітрошляху». Ще в 1924 році з'явилося конструкторське бюро, яке очолив Костянтин Калінін. Крім ремонту літаків, було прийнято рішення розпочати їх будівництво. Розвиток авіаційного виробництва в Сокольниках затребував перенесення цивільного аеропорту. Для нього було вибрано місце в 12 кілометрах на південь від центру міста, за селищем Основа. Новий аеропорт відкрився 6 грудня 1932 року. Він включав в себе грунтову злітно-посадкову смугу, двоповерхову будівлю аеровокзалу та інші наземні служби.

 

Джерело ХАІ