17.04.23 

Image17 квітня 1930 був опублікований наказ про реорганізацію Харківського технологічного інституту та прийнято рішення про створення ХАІ.

Національний аерокосмічний університет ім. М. Є. Жуковського "Харківський авіаційний інститут", - один з провідних навчальних закладів України, що випускає фахівців в області розробки і виробництва авіаційної та космічної техніки. Історія університету «ХАІ» почалася зі створення в 1912 році за ініціативою професора Георгія Проскури авіасекціі на кафедрі гідромеханіки ХТІ.

- 4 серпня 1923 року колегія Укрголовпрофосвіти позитивно розглянула питання про відкриття авіа- спеціальності в Харківському Технологічному інституті (ХТІ). На механічному факультеті  відкрилося авіаційне відділення. У першій групі навчалося усього 5 студентів. Трохи пізніше з'явилася друга група, де було вже 18 чоловік.

- Зростаючий інтерес до проблем авіації й авіаційної освіти сприяв тому, що до викладання нових теоретичних дисциплін з авіації були залучені значні спеціалісти. Крім професора Георгія Федоровича Проскури став читати лекції з курсу "Авіадвигуни" професор В.Т. Цвєтков. Поступово складався колектив викладачів, здатних провадити підготовку авіаційних інженерів. У 1928 році в ХТІ відбувся перший випуск інженерів з авіаційної спеціальності.

- 17 квітня 1930 був опублікований наказ № 1240 Вищої ради народного господарства СРСР про реорганізацію Харківського технологічного інституту та створення на його базі шести галузевих вишів: машинобудівного, хімічного, електротехнічного, інженерно-будівельного, сільськогосподарського машинобудування та авіаційного. Головному інженеру Харківського авіазаводу Григорію Юхимовичу Петрову (Горбенко) було запропоновано очолити новий інститут. 1 червня 1930 року він розпочав виконання своїх нових обов'язків.Підготовка авіаційних фахівців у ХАІ велася за такими спеціальностями: ”Інженер-конструктор з літакобудування”, ”Інженер-конструктор з моторобудування”, ”Інженер-технолог з літакобудування і моторобудування”.

- В 1930-му році ХАІ мав в своєму складі два факультети - літакобудування та моторобудування. На момент заснування у виші було всього 12 викладачів і 69 студентів. Розвиток інституту йшов надзвичайно швидкими темпами. За 90 років роботи НАУ «ХАІ» став одним з провідних вищих навчальних закладів в Україні. Сьогодні студентів навчають тут на факультетах літакобудування; авіаційних двигунів; систем управління ЛА; ракетно-космічної техніки; радіоелектроніки, комп'ютерних систем і інфокомунікацій; програмної інженерії та бізнесу; гуманітарному; іноземному.

- За роки існування університет підготував понад 65 тисяч фахівців. Серед них - понад 600 директорів об'єднань і заводів, керівників організацій, головних інженерів, конструкторів і технологів, більше 1800 докторів і кандидатів наук. Вчені та фахівці ХАІ беруть участь в безпосередній розробці і створенні літаків сімейства Ан, Ту, Бе, Су, МіГ, вертольотів Мі, Ка і створенні ракетно-космічної техніки.