20.04.23 

ImageСпалах пізно ввечері 19 квітня над Києвом, скоріше за все, пов'язаний із входом космічного тіла в щільні шари атмосфери.

Про це повідомили в Головному центрі спеціального контролю Державного космічного агентства України.

"19 квітня 2023 року о 21:57 за київським часом інфразвуковими засобами зареєстрована високоенергетична акустична подія. Розрахункове місце епіцентру вибуху знаходиться в Київській області. Подія ймовірно пов'язана із входом космічного тіла в щільні шари атмосфери, інформація уточнюється", - йдеться в повідомленні. 

Речник Повітряних Сил Ігнат ймовірною причиною нічного вибуху над  небом Києва назвав метеор, який увійшов в атмосферу.

"Що це було? Скоріш за все, це метеор, який входив в атмосферу. Імовірно. Ми не можемо говорити про це з наукової точки зору - для цього є спеціалісти, які розуміються в цій галузі і будуть сьогодні це коментувати", -  заявив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі  телемарафону.

Ігнат додав, що Повітряні сили вночі не працювали на Київському напрямку, а повітряну тривогу оголосили через сам вибух в небі. Потрібно було з'ясувати його причину. 

Пізніше Державна космічна агенція України повідомила , що спалахи у Києві 19 квітня стались через падіння метеора з потоку Ліриди. Щороку цього місяця Земля проходить через шлейф комети Тетчер, яка і залишає цей потік. 

Схожий випадок стався у Франції в лютому 2023 року. Небесне тіло під час вибуху також спричинило спалах у небі.

До шлейфу комети Тетчера Земля потрапила 15 квітня 2023 року і вийде з нього 29 квітня. Очікується, що пік зорепаду припаде на 21 квітня.