25.04.23 

Image"Міжнародні авіалінії України" мають сплатити на користь "Украероруху" борг 174 млн гривень. 

Про це йдеться в ухвалі Господарського суду Києва на клопотання авіакомпанії про відстрочку виконання рішення у справі №910/15243/18. 

МАУ послідовно програли першу, другу та касаційну інстанції.  Вже 20 березня цього року суд видав відповідні накази щодо стягування боргів.

Представники авіакомпанії наголосили, що у разі примусового стягнення заборгованості будуть накладені арешти на рахунки та на майно МАУ. Тобто її позбавлять можливості обслуговувати літаки та залучати їх до виконання мобілізаційних завдань.

МАУ виконує замовлення від ДК "Укроборонпром", ДК "Укрспецекспорт". Авіакомпанія передала українським військовим свої робочі жилети, рації та іншу амуніцію. Волонтерством займаються як окремі працівники авіакомпанії, так і профспілки. Компанія сприяла організації "зелених коридорів" та забезпечувала повітряні мости спортсменам Національних збірних України, які брали участь у проведенні міжнародних змагань та турнірів за межами України тощо.

Але суд пояснив, що відстрочення виконання рішення є правом, а не обов’язком суду, яке реалізується виключно у виняткових випадках за наявності підстав, що ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим, та доказів, що підтверджують наявність таких підстав.

МАУ не надали доказів того, що протягом одного року з моменту постановлення рішення в даній справі відповідач отримає можливість виконати рішення суду.

За таких обставин суд дійшов висновку про відмову в задоволенні поданої відповідачем заяви про відстрочення виконання рішення в даній справі.

Джерело 368.media